Akkor Viszkizzünk | film+kaja


Az elmúlt egy-két hétben mindenki a Viszkis filmen pörög. Sorra veri a többi film nézettségét a mozikban és elég jó kritikákat is kapott. Gondoltam, én se maradjak már ki a sztoriból, főleg, ha a mozijeggyel ajándék sültkrumpli is jár a Zing, viszkis burija mellé.

Kevés olyan ember van ma Magyarországon, aki ne hallott volna már, az ország leghíresebb bankrablójának történetéről. Egy emberként szurkolt neki mindenki. Hogy ez minek volt köszönhető? Talán annak, hogy a rendszerváltás utáni helyzetben, sikeresen kijátszotta a rendszert. Imponált az embereknek a sikeres szökéssel.

Úgy ültünk be a moziba, hogy Antal Nimród nem hibázhat. És ez így is volt. Egy pörgős, látványos akciófilmet kaptunk és hozta is a szintet, amit vártunk. Nekem tetszett összességében, bár a főszereplő színészi teljesítményével nem voltam teljesmértékben megelégedve. Persze tudom, első főszerepes, színművészetis hallgató és alapvetően teljesen jól helyt is állt, de jópár jelenetben, nem sok értelmet tudtam az arckifejezésében felfedezni és szerintem Ambrus Attila ennél magasabb szinten áll. Ez van, valahogy most nem sikerült megragadni a Attila karakterét, személyiségét. Egyébként biztos vagyok benne, ezután a hatalmas siker után, jönni fognak a jobbnál-jobb lehetőségek, hogy tovább tudjon fejlődni és a jövőben remélhetőleg tetszetősebben fogja kiteljesíteni a megformálandó karaktert.

Schneider Zoltán és Szalay Bence
A film elején betekintés nyerhetünk a Viszkis rabló hányattatott sorsú gyerekkorába. Ez a kis bevezető, arányaiban, elég hosszadalmasra sikeredett. Miközben néztem a filmet azon járt az agyam, hogy vajon mennyi idő marad a rablásokra? Belefér még a szökés története is, vagy az már lemarad?

Ambrus Erdélyben, a Hargita megyei Csíkszentléleken született, édesanyja elhagyta és nagymamája nevelte 10 éves koráig. Nagymamájának halála után az apjához került, akitől igen hamar annak testvérének felügyelete alá helyezik, ahol aztán nem bírnak az igen rosszcsont gyerekkel. Intézetbe adják, ahonnan a román hadseregbe kerül. 1988-ban egy vonat alatt, a kerekek közt szökött át a román határon Magyarországra. 

A film alapján, ami kicsit eltér azért a valóságtól, kezdetben Magyarországon karbantartóként kapott állást a Dózsánál, később pedig kapusként is részt vett a csapat életében. A fizetése mindaddig elég volt, amíg meg nem ismerkedett egy jómódú, tanult és igen tehetős családból származó lánnyal, Katával. Az események akkor vettek 180 fokos fordulatot, mikor a közös vacsorán Kata szülei félreérthetetlenül Attila tudtára adták, hogy nem látnak szívesen lányuk mellett egy román senkit. Posta- és bankrablásai során valamivel több mint 142 millió forintot zsákmányolt. Végül társa köpi be, aminek köszönhetően el is tudják kapni a határon.


Azért, mert a rossz gyerekkor kiemelése ekkora szerepet kap a filmben, nem fogjuk szimpatikusabbnak gondolni Attilát. Aki eddig is utálta, ezután is utálni fogja és nem fogja megsajnálni. Erre azért az is rásegít, hogy egy-egy jelenet után, ami arról szól, hogy miért is kezdett bankot rabolni, hirtelen az arcunkba üvölti, a nyomozó, Schneider Zoltán, hogy azért mert szar volt a gyerekkorod, még nem kell kötelezően bűnözőnek állnod. Meg különben is, milyen dolog az már, hogy mindenki neki drukkol, miközben neki meg széthullik az élete a több évig tartó cica-egér játszmában. És lássuk be, ez azért tényleg jó nagy szívás.


A szerelmi szál fájóan nincs kidolgozva. Megismerjük Katát, annyit megtudunk róla, hogy egyetemre jár és gazdag szülei vannak. Meg persze, azt, hogy egy szép nyaklánccal meg pénzzel elég könnyen megvehető és nem is akarja tudni, hogy hirtelen miként futja a luxus életre. Nekem ez így kicsit hiányos, főleg, hogy a pénzt Katára bízta Attila, aztán, hogy a lány mit csinált vele, vagy tényleg elveszett-e, az a mi fantáziánnkra van bízva.

A film zenéjéről szeretnék külön egy-két szót írni. Yonderboi zenéje magasan kiemelkedik az elmúlt időszak magyar filmjeinek zenéi közül. A mély, lüktető, kürtös basszusoknak köszönhetően rendkívüli feszültség keletkezik a nézőben. Tökéletesen viszi a történések lendületét. 

Összességében tetszett a film. Nem mondom, hogy még egy körre beülnék a nézőtérre, de ha könnyed, szórakoztató randi filmet keresünk, annak tökéletes lesz.

Főleg, hogy a mozijegyért cserébe kapunk ajándék sültkrumplit az új viszkis burger mellé a Zingbe. (Még december 25-ig tart a promóció!) Kár lett volna nem meglovagolni a témát, mert ez a cucc elég jóságosra sikerült. 

Forrás: Zing facebook

A leírás szerint a marhahúst 6 órán keresztül Jack Daniel's whiskey-ben pácolják, majd egy házi készítésű whiskey-s szósszal kenegetik sütés közben. Kapunk még bele füstölt cheddart, pirított hagymát, uborkát, salátát, mustárt, fry szószt (ami nem tudom mi) és paradicsomot. Fincsi mi?

Jellemzően elég elfogult tudok lenni egy-egy dologgal kapcsolatban. Ilyen a Zing is. Egyszerűen szeretem és nem sajnálom rá a pénzt. Mert egyébként, ez nem az olcsó kategóriába tartozik. De megéri az ízélmény, a saját Zing zsömle, a házi limonádé, a saját feldolgozású marhahúsból készült húspogácsa és a friss magyar zöldségek miatt. És a sültkrumpli miatt is megéri. Nincs agyon sózva, nem olyan kis nyeszledék és nagyon finom. 

Na és hát akkor nyilvánvaló, hogy a film után mi is a Zing felé vették az irányt, méghozzá az Allee-ban frissen nyílt éttermébe. Eddig, a megszokott food truck megoldással voltak jelen a 11. kerület életében, amit én alapjáraton bírok. Hidegben mondjuk kicsit necces ott várakozni esőben, szélben, hóban, de ez már az étteremnek köszönhetően nem okoz gondot és elég király is lett.

Forrás: Zing facebook

Forrás: Zing facebook

Szóval azt tudom mondani, nézzétek meg a filmet, ha még nem láttátok és egyetek egy jót a hétvégén. De ha láttátok már, akkor is egyetek egy finomat. Garantált kikapcsolódás. Mi kell ennél több? 

Nektek mi a véleményetek? Tetszett a film?

0 comentários