IQOS, a füst nélküli cigaretta | tényleg megéri váltani?


Arra gondoltam, hogy most megint egy kütyüs cikket hozok Nektek, hisz nem telik el úgy nap, hogy valaki ne kérdezne rá a szalonban az IQOS-omra, mikor meglátja a pultomon. Van, aki már hallott róla, de van aki még nem is látott ilyet. Gondoltam megosztom a tapasztalataimat az IQOS-ról itt is. 


FONTOS! Ez a termék azoknak szól, akik már dohányoznak és valamilyen más alternatívát keresnek a hagyományos cigaretta helyett. Továbbá ez a termék sem veszélytelen!


Nekem egy IQOS 2.4 plus, a barátomnak pedig egy IQOS 3-a van. Így össze is tudom a hasonlítani a két készüléknek az előnyeit és hátrányait is.


Ha érdekel, hogyan is működik az IQOS és miből épül fel, akkor olvass tovább. Ha pedig csak az érdekel, hogy nekem mik a tapasztalataim akkor ugorj a cikk végére. 


Mi az az IQOS?

Az IQOS tulajdonképpen az elektromos cigaretta és a rendes cigaretta keveréke. Ezt szoktam mondani elsőnek, mikor az IQOS-ról kérdeznek. Aztán mikor látszik, hogy nagyon nem értik miről beszélek, meg szoktam mutatni a kis dohánytöltetet (heets) is. Az egész cuccnak a lényege, hogy nem égeti el ezt a dohánytöltetet, hanem csak hevíti. És mivel nem ég 800 ˚C-on, hanem "csak" hevül, nem is szabadul fel annyi káros, mérgező égéstermék, mint az igazi cigaretta füstjében. Kb. úgy 90-95%-kal kevesebb, ami azért nem mindegy.

IQOS heatcontrol™ technológia

Ezt a hevítést egy arany és platina ötvözettel borított kerámia hevítőpenge viszi végbe az IQOS készülékben. Belülről hevíti a dohányt és azt ígérik, hogy a valódi dohány ízét fogja nyújtani a felhasználó számára.
Azért zárójelben megemlíteném meg, hogy nem lesz olyan az íze, mint a hagyományos ciginek. A füst illata engem pattogatott kukoricára emlékeztet, kolléganőim pedi azt szokták mondani, hogy olyan mint a pirítós.


Hogyan működik?

Ahogy azt már írtam, a készülékben található arany és platina ötvözettel bevont hevítőpenge, mely belülről hevíti a dohánytöltetet 350 ˚C-ra. Elkerülve ezzel a káros égéstermékek keletkezését.

Maga az egész készülék egy töltő egységből és egy hevítő egységből áll. A hevítő egységbe lehet belehelyezni a heetseket. Egy heets 6 percig, vagy 14 "slukknyi" ideig tart ki. Ha ez letelt, akkor a hevítő egységet vissza kell tenni a töltőjébe. Kb. 4 perc alatt vissza is tölti és jöhet a következő cigi.

Amikor a hevítő egységbe belehelyezzük a heetset, bekapcsoljuk és várunk. Ez alatt az idő alatt melegszik fel a hevítőpenge. Ha felmelegedett, a készülék villogása átvált folyamatos világításra. Ekkor kezdhetjük szívni. Amikor pedig már a végéhez közeledünk és már csak két slukk, vagy fél perc van hátra, megrezzen a készülékünk, elkezd villogni. Mikor kialszik a fény már nem tudjuk tovább szívni. Kidobhatjuk a "csikkünket".

Maga a töltő egység nagyjából két óra alatt töltődik fel teljesen. Egy ilyen teljes feltöltés, úgy 30 db heets elszívásához elegendő. Utána újra kell tölteni. Ez azonban 2.4 plus verzióra igaz, mert a 3-sal valamivel kevesebb kb. 20 heetset lehet szívni. Magyarul egy doboz heetsre elég. De a 3-as hamarabb feltöltődik teljesen, illetve a hevítő egységet is valamivel rövidebb idő alatt tölti vissza.


Mi az a HEETS?

A HEETS külsőre emlékeztet a hagyományos cigarettára, de annál kisebb és máshogy is épül fel.


Forrás: Philip Morris

Szóval, van egy dohánytöltet rész. Majd egy kis levegős üreg, hasonló anyagból, mint a HEETS végén lévő szűrő. Itt indul útjára a dohány gőz és még véletlenül sem ér hozzá a hevítő penge a PLA szűrőhöz ezáltal. Aztán jön egy összetekert PLA szűrő és a végén ugyanaz az szivacsos szűrő, mint a hagyományos cigarettánál. 

Mi az a PLA?

Egy biológiai úton lebomló műanyag fajta, melyet gabonából pl. kukoricából elő lehet állítani. Valószínű ennek köszönhetően emlékeztet a HEETS illata a kukorica illatára.

Mivel ez a PLA szűrő egy kis tekercs, ez lassítja le a dohány gőz áramlását, ami keletkezik a hevítés során, így a belélegzés előtt le tud hűlni a hevítési 350 ˚C-ról. Ennek köszönhetően nem a forró gőz szívja le az IQOS használója.

HEETS fajták

Nálunk egyelőre csak 4 féle HEETS-et lehet kapni. Ugyanúgy dohányboltban megvásárolható, mint a hagyományos cigi, 1300 Ft-os áron. • Sötétkék (Blue): nagyon durván mentolos
 • Türkiz (Turquoise): enyhén mentolos
 • Narancssárga (Amber): teltebb ízvilágú
 • Sárga (Yellow): lágyabb ízű

Külföldön lehet több féle ízt is kapni. Úgy hallottam, hogy 2019 év vége fele Magyarországon is bevezetnek még más ízeket is.

Milyen erős?

Az erőssége nem az ízvilágtól, vagy a színmegjelöléstől függ. Ha minden igaz, amit olvastam, mindegyik HEETS, egységesen 0,5 mg/heets nikotint tartalmaz. Szóval tulajdonképpen egy kis érzéki csalódás, a különböző ízeknek köszönhetően, ha valamelyiket erősebbnek, vagy gyengébbnek érezzük.


Mi van a dobozban?

 1. töltő egység
 2. hevítő egység
 3. tisztító pálca
 4. tisztító kefe
 5. hálózati adapter
 6. USB kábel
  + használati útmutatóKarbantartás

Érdemes minél gyakrabban tisztítani a hevítő részét. Amikor látjuk, érezzük, hogy már koszos az IQOS , érdemes kitakarítani, mivel kis dohánydarabkák maradhatnak benne, illetve egyéb szennyeződések, melyek csökkentik az élvezeti értékét az egésznek.

Alaposabb tisztításnál óvatosan szedjük szét a hevítő egységet. Nem kell megijedni, elsőre kicsit nehezen fog menni, főleg a 2.4-es verziónál. A kefés eszközünkkel finoman dörzsöljük át a részeket, aztán jöhet a kis alkoholos tisztító pálcika, mellyel ugyanúgy óvatósan törölgessük ki a hevítő egységet, a hevítőpenge körül is. Rakjuk össze és használhatjuk is tovább.

A 3-as verzióhoz sajnos nem ugyanazt a kis kefét adják a csomagban, mint a 2.4-nél. Ami nagy kár, hisz a korábbi verziónál az alsó részében is, illetve a felső részében is van egy kis kefe, amit tudunk használni több módon. Az újabbat pedig csak egyféleképpen. Így kevésbé lesz hatékony.


Mire jó a bluetooth?

A 2.4 plus verzióban van bluetooth is, amivel tudjuk párosítani a IQOS-t egy mobil applikációhoz. Sajnos ez még Magyarországon nem elérhető, de az appal nyomon lehet követni akksi töltöttségét és ha nem találjuk a készülékünket meg is tudjuk keresni vele.

IQOS vélemény

Soha nem gondoltam volna, hogy valaha is sikerülne átállnom bármi másra a hagyományos cigarettáról. Próbáltam a likvides e-cigit, de attól teljesen befulladtam azonnal. Meg amúgy szerettem is cigizni, de mégis ott motoszkált az agyamban, hogy "basszus, azért nem olyan fasza ezt a sok káros anyagot leszívni a tüdőmbe". Így amikor találkoztam az IQOS-szal úgy voltam vele megpróbálom, ha ez sem jön be, akkor max eladom.

Elsőnek nagyon furcsa volt. Fura volt az íze, fura volt szívni, kicsit kapart, kiszáradt a szám. De már a második, harmadik napra teljesen megszoktam. Sőt mostmár, hogy cirka 2 hónapja ezt használom, még a megszokott cigizési mozdulatok helyét is átvették az IQOS-os mozdulatok.

Azt vettem észre legelőször, hogy nem köhögök. Nincs az a szinte folymatos köhécselés, mint korábban. És persze jobban kapok levegőt, ha mondjuk felmegyek a harmadik emeletre.

Rendes, hagyományos cigit egyáltalán nem tudok már elszívni. Igazából nem is jut eszembe, hogy rendes cigire rágyújtsak. De kíváncsiságból megpróbáltam egyszer kétszer. Én konkrétan rosszul voltam tőle. Olyan érzés volt, mintha egy szenes fadarabot rágcsálnék el, egyszerűen undorodom még a gondolatától is már. És ez a hihetetlen benne. Az annyira nem zavar, ha cigiznek mellettem, de ha pont rámjön a füst, az már igen.

Lehet, hogy az elején kicsivel többet szív az ember az IQOS-szal, mivel nem telítődik úgy vele az ember tüdeje. De idővel azért ez mérséklődik.

Ja és hát persze, az egyik legfontosabb, hogy nem vagyok büdös. Nem büdös a ruhám, nem büdös a hajam. A parfümöm illata nem keveredik a cigifüst szagával. És ez szuper jó érzés!

Egyébként iszogatás mellett is jól működik, de azért érdemes vinni egy külső akksit hozzá, hogy ha a szórakozóhelyen lemerülne. Ennyiben macerás a dolog, hogy mindig figyelni kell arra, hogy fel legyen töltve és egy százezredik cuccot is töltenünk kell a telefon, a laptop, a tablet, a fényképező stb. mellett. De megszokható azért.


Melyik HEETS jött be?

Úgy szoktam csinálni, hogy felváltva szívom a sárgát és a türkizt, mert a sárga után jól esik az enyhén mentolos verzió. A sárgával azért néha még mindig érzem azt a kis kaparó érzést a torkomban. A sötétkék HEETS meg nagyon brutálisan mentolos. Az nagyon nem jött be nekem.


IQOS 2.4 vagy 3.0?


Nehéz dönteni, hisz mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai. Az biztos, hogy a 3.0 jobban melegszik, mint a 2.4. Egészen fel tud forrósodni és nem csak nálunk, hanem másnál is, akinek 3.0-ája van. És pl. ha hajlamos vagy egyszerre kettőt "slukkolni", a 3.0-nál nem tudod ezt megtenni.


Összességében

Nem reklámozás volt ezzel a célom és nem is kértek meg rá, hogy írjak róla. Csupán annyi volt vele a célom, hogy jobban megismerjék a dohányzók ezt a lehetőséget, mert még nem sok tapasztalatot lehet az IQOS-ról olvasni. Főleg nem magyarul. Külföldön évek óta a jelen van a piacon az IQOS, Magyarországon idén jelent meg és egyre népszerűbb.

Azzal kapcsolatban, hogy hosszútávon milyen lesz az IQOS azt nem tudom. Nyilván az lenne a legjobb, ha nem szívnánk semmit, de ha ezt nem tudjuk megtenni lehet ez tényleg egy jobb alternatíva.

3 comentários

 1. Szia Panni!
  Egy IQOS 2.4-et rendeltem amit 2 nap múlva kapok meg. Mivel még soha nem használtam szeretném Tőled megkérdezni, hogy teljesen meg kell várni amíg lemerül a töltő? Vagy ha látom, hogy alacsony a töltöttség, felrakhatom tölteni? Milyen időközönként érdemes tisztítani? Köszönöm válaszod. Edit

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia! Én fel szoktam tenni töltőre, mikor látom, hogy alacsony a töltöttség. Nem találtam ezzel kapcsolatban semmilyen információt. Azt viszont tudom, hogy első használat előtt teljesen fel kell tölteni. A tisztítással kapcsolatban én úgy szoktam, hogy kb. 10 szálanként takarítom, de ez szokott változni. Attól függ mennyire koszolódik. Ezt te is érezni fogod, megváltozik kicsit az íze, a szaga, vagy kevesebb "füst" fog keletkezni. Szóval érdemes azért minél gyakrabban kitisztítani óvatosan. 20 szálanként egyébként elindul egy automatikus öntisztítás is. Ezt max. annyiban lehet észrevenni, hogy kicsit lassabban tölt vissza a hevítő :) Érdemes lesz beregisztrálni majd az ügyfélszolgálaton keresztül és a honlapon megnézni a kisvideókat a helyes használatról :) Remélem tudtam segíteni :)

   Törlés
  2. Nagyon szépen köszönöm válaszod! :)

   Törlés