Natúrkozmetikumok | tényleg jobb a bőrnek?


Az ismerősi és rokonsági körömben egyaránt fel szokott merülni az a kérdés, hogy az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő "mindenmentes"/natúr kozmetikumok tényleg jobb hatással vannak-e a bőrre, vagy, hogy tényleg natúr-e egyáltalán az a bizonyos termék?

Az idei évben igyekeztem sok mindenen változtatni. Kezdtem úgy érezni, hogy egy kis "balance-ra" vágyik a lelkem és a szervezetem is és valamit tennem kell, hogy jobban érezzem magam a bőrömben. Sokat módosítottam az étkezési szokásaimban, főleg teljesértékű növényi táplálkozásra próbáltam váltani. Főleg, mert én pl. eszek tojást és sajtokat is. Tejet és más tejterméket nem (amúgy is laktózérzékeny vagyok). Húsokat is elhagytam a hétköznapokban, de mondjuk egy kis családi grillezésen megkóstolom a sült tarját. Persze emiatt lehet kiröhögnek azok, akik 1000%-osan betartják a vegán életmódot, de én inkább azt figyelem mi esik jól nekem és az egyensúlyra törekszem.

Pont emiatt is próbáltam nyitni a natúr, mindenmentes bőrápolási termékek felé és egyre alaposabban figyelni az összetevőket is. Elhagyni azokat a termékeket, melyek mesterséges illatanyagokat, tartósítószereket, alkoholt stb. tartalmaznak. Persze azért ez nem megy egyik napról a másikra és a célzott hatóanyagú termékeket is ugyanúgy szeretem. Így ezen a téren is próbálok lavírozni, hogy megtaláljam az arany középutat. 


Szerintem az egyértelmű azoknak, akik olvasnak; nagy támogatója lettem a természetes, natúrkozmetikumoknak. Azokat a termékeket pedig, melyek magyar és akár kézzel készültek is, kifejezetten imádom. Tisztában vagyok azzal, hogy ezek a márkák nem nagy üzemben készítik termékeiket, ezért az előállításuk költsége megemelkedhet. De nem kell csüggedni, hisz találhatunk azért bőven a kínálatban olyan termékeket, melyek könnyebben megfizethetőek.A természetes kozmetikumok, legtöbbször természetes csomagolásban is kerülnek forgalomba,
pl. papír, üveg, újrahasznosított műanyag.

Mitől natúr a natúrkozmetikum?

Az egyik legfontosabb tulajdonságuk ezeknek a készítményeknek, hogy előállításuk során természetes összetevőket használnak, mint a növényi olajok és kivonatok, különböző ásványi anyagok. Nincs bennük mesterséges anyagok, szilikon, emulgeálószerek, tartósítószerek.

A szabályozás szerint nem alkalmazható a termékek besugárzása és a génmódosított szerek alkalmazása is tiltott a gyártási folyamat során.

Használnak:
⬩ szintetikus anyagok helyett természetes alapanyagokat, 
⬩ növényi olajakat, viaszokat, kivonatokat, 
⬩ állati termékeket (tej, zsír, méhviasz) – természetesen a vegán termékek nem tartalmaznak állati eredetű összetevőket -, 
⬩ valamint ásványi anyagokat;

Nem használnak:
⬩ mesterséges színanyagokat, 
⬩ mesterséges illatanyagokat, 
⬩ emulgeálószereket, 
⬩ szilikonokat, 
⬩ paraffint 
⬩ és más kőolaj-származékokat;

Továbbá:
⬩ természetes tartósító anyagokat használnak előállításuk során (pl. illóolaj, antioxidánsok) és csak az engedélyezett természetazonos konzerválószereket használják.


Figyelj az összetevőkre!

Ha a természetes készítmények mellett teszed le a voksod, alaposan figyelj oda a termékek csomagolásán megtalálható összetevőkre. Ha csak felületesen nézed meg, a külsőségekre koncentrálva, előfordulhat, hogy mellé fogsz. Könnyen megtévesztő lehet a csomagolás. Minimál design, vagy természetközeli színek, esetleg növény minták használatával befolyásolhatják a vásárlókat. 

Sajnos, az egyre nagyobb hype-nak köszönhetően sok márka kihasználja a kiskapukat és ha már kis részben tartalmaz valamilyen növényi összetevőt, akkor már úgy tünteti fel termékét, hogy az természetes/natúr kozmetikum. Pedig ha alaposan megnézed az INCI-t látszik, hogy közelében sincs annak, amit ténylegesen natúrkozmetikumnak hívunk. 

Erre is figyelj!
Könnyen megtévesztő lehet a csomagolás is. Minimál design, vagy természetközeli színek, esetleg növény minták használatával befolyásolhatják a vásárlókat.

Párszor én is belefutottam ilyenbe és mikor rájöttem, nagyon csalódott voltam. Nem szabad bedőlni a reklámnak, a marketingnek. 


Előállításukhoz növényi olajokat, kivonatokat, viaszokat használnak

Pro & kontra, vagyis mik az előnyei és hátrányai a natúrkozmetikumoknak?


Mint mindennek, a természetes, növényi termékeknek is vannak előnyei és hátrányai. Lássuk mik is lehetnek ezek!

Előnyök:

 1. Nem tartalmaznak mesterséges színezékeket, illatanyagokat és tartósítószereket, a természetes összetevők a bőrrel egyensúlyban fejtik ki hatásukat.
 2. Ha a csomagoláson ezt a logót látod, vagy valamilyen másik nyuszisat, az azt jelenti, hogy a terméket nem tesztelték állatokon. Ha nem vagy biztos, a neten találhatsz több gyűjtő oldalt is, ahol az állatkísérlet-mentes márkák fel vannak sorolva.
 3. Mindig tudod, mit kensz a bőrődre, biztos lehetsz benne, hogy az összetevők között nem találsz a szervezetedre káros anyagokat. 
 4. Sok vegán terméket is találsz a kínálatban. Ha ezeket a logókat látod, akkor biztos lehetsz a dolgodba, de én mindig azt ajánlom, hogy ellenőrizd az összetevőket. Biztos, ami tuti!
 5. Mivel nem tartalmaznak mesterséges, potenciálisan bőrirritáló anyagokat, a nem várt, meglepi mellékhatások is elkerülhetőek. Bár! Ha valamilyen növényre allergiás vagyok, akkor ilyen készítménynél is előfordulhat bőrpír, allergiás reakció, szóval azért csak óvatosan próbálgass.
 6. Natúrkozmetikumok használatával óvod a környezetet. Nem csak azért, mert mesterséges anyagoktól mentesek ezek a termékek, hanem mert legtöbbször a csomagolásuk is természetesek. Papír, üveg, vagy akár újrahasznosított műanyag. Plusz akár te is újra tudod hasznosítani a csomagolást.
 7. Nem öregítik a bőrt. Sajnos a mesterséges összetevők (pl. parabének, az alkohol, stb.) hatására a bőr veszíthet erejéből és hamarabb meglátszanak rajta az öregedés jelei.
 8. Értékes és tápláló növényi olajokat tartalmaznak, melyek igazán jótékony hatással vannak a bőrre. Nem tömítik el a pórusokat, a szilikonos termékekkel szemben, a bőr könnyen tud lélegezni.

Hátrányok:


 1. Ahogy fentebb is írtam, ha esetleg allergiás vagy valamilyen növényre, akkor az a természetes termékeknél is előjöhet.
 2. Mivel nem tartalmaznak mesterséges tartósítószereket, a szavatossági idejük rövidebb. 
 3. Nem tartalmaznak mesterséges adalékanyagokat, pl. habosítók, emulgeálószerek, stb. így a termékek állaga könnyebben megváltozhat. Leülepedhetnek, besűrösödhetnek, vagy a habos termékek kissé széteshetnek.
 4. Valamivel drágábbak, mint a drogériákban kapható egyéb hétköznapi, ismertebb termékek. Persze a natúrkozmetikumok között is találhatunk kedvezőbb árú márkákat.


Szóval akkor ajánlom a natúrkozmetikumokat?

Igen, ajánlom őket. De azt mondom, hogy nem kell mindent kencénket egyből lecserélni. Ha szereted és beváltak a komplex hatóanyagú, tényleg minőségi pl. szérumok, akkor kombinálhatod valamilyen naturális arclemosóval, vagy olajjal. Próbálgasd a termékeket, figyeld meg milyen hatással vannak a te bőrödre, hisz nem mindenkinek válik be ugyanaz. És ha úgy érzed valaminél, hogy ezt szereti a szervezeted, akkor használd nyugodt szívvel. 


0 comentários