Menstruációs kehely | Biointimo aqua-tampon vélemény


Egyre többet foglalkoztat engem is a téma, hogyan tudnám csökkentenni a szemetünket, hogyan előzzem meg, hogy minden vásárlásnál újabb és újabb műanyag zacskót kapjunk és a saját higiéniás hulladékom mennyiségét is milyen módon tudnám leredukálni. Minél többet olvastam a témában, annál inkább beleült a gondolat a fejembe, hogy kipróbáljak valamilyen más alternatív megoldást, a havi ciklusom során. Így hozzám is megérkezett a menstruációs kehely őrület.

Először kicsit félve vágtam bele a cikk megírásába, de nem is értem magam; miért? Már a gimiben részt vettem egy kortárssegítő tanfolyamon, ami szexuális felvilágosítás és intimitás témában zajlott. Mindig is úgy vélekedtem magamról, nem jövök zavarban, ha női témában kell véleményt nyílvánítanom, vagy saját tapasztalataimat megosztanom.

Az évek során azt figyeltem meg, barátnőim közül se mindenkivel tudok beszélgetni erről, érzek rajtuk egy kis visszafogottságott. És most mikor belevágtam ebbe a témába, magamon is ezt a kis "félsz" érzést vettem észre. Igazából nem tudtam ezt mire vélni. Talán, ahogy öregszünk elveszítünk a nyitottságunkból, a közvetlenségünkből?!

Aztán a fejemhez kaptam, de basszus, azért indítottam az oldalt, hogy információt és tapasztalatot osszak meg, hogy elmondjam a véleményem és a tanácsaim valamivel kapcsolatban, amit kibróbáltam. A menstruációs kelyhet kipróbáltam, így le is írom a tapasztalatokat és a parát pedig jó messzire kergetem.


Mi az a menstruációs kehely?

A menstruációs kehely, vagy intim kehely/tölcsér egy olyan tölcsér alakú eszköz, amely nem magába szívja a menstruációs váladékot, hanem összegyűjti azt, a hüvelyen belül. Legtöbbször orvosi szilikonból készül, könnyen hajlítható, puha. Strapabíró és akár 10 évig is tudod használni. 

Amin a legeslegjobban meglepődtem, hogy több mint 80 éve kitalálták a menstruációs kelyhet. Felmerült a kérdés bennem, miért nem tudtam róla? Bezzeg a selymes érzetű, pamut borítású, magas nedvszívó hatású betétről, vagy a csavart formájú tamponról már egy 5 éves gyerek is hallott. Én pedig elmúltam 30 és kb. fél éve figyeltem fel a kehelyre.

Mik az előnyei?

Azon kívül, hogy pénzt tudsz vele spórolni és a környezetet is kíméled, számos előnnyel rendelkezik még:

         ▶ nem szárítja ki a hüvelyfalat, mint a hagyományos tampon,
         ▶ nem borítja fel az intim baktérium egyensúlyt,
         ▶ akár 10-12 órát is bent maradhat,
         ▶ az orvosi szilikon nem okoz irritációt
         ▶ higiénikus, mivel magába gyűjti a folyadékot légmentesen, nem szivárog,
         ▶ alulról sem szív magába semmilyen folyadékot
          gazdaságos, hiszen több évig használható,
          környezetbarát megoldás.

Melyiket válasszam?

Mikor elhatároztam, hogy én ezt ki fogom próbálni, legelőször az OrganiCup-pal találkoztam, de be kell vallanom drágállottam. Pedig amúgy visszahozza az árát tényleg. Szóval azt jegeltem és kerestem olcsóbbat. Aztán a dm-ben belefutottam a Biointimo Aqua-tampon kelyhébe. Na most, van ennél olcsóbb, de ezt legalább a kezembe tudtam venni, el tudtam olvasni a dobozon az infókat, láttam, hogy van hozzá egy kis szütyő, amibe bele lehet tenni és még egy csomag intim törlőkendő is. Így ennél maradtam.

Biointimo Aqua-tampon 1-es (bal) és 2-es (jobb) méret
A Biointimonak 2 méretben kapható az intim kelyhe, 1-es és 2-es változatban. Az 1-es méretet érdemes választani, ha még nem szültél és gyengébb a vérzésed, illetve 30 év alattiaknak ajánlják. Azonban ha erősebb a menzeszed és szültél már, akkor értelemszerűen a 2-es méretet válaszd. Bár elmúltam 30 éves, de még nem szültem és a ciklusom is elég gyér, ezért én az 1-es méretet választottam.

Az interneten nagyon sok információt lehet találni arról, hogyan vizsgáld meg milyen magasan van a méhnyakad, illetve milyen alakú, elhelyezkedésű, mert ez sokban befolyásolja, hogy számodra megfelelő lesz-e az a kialakítású menstruációs kehely, amelyiket kinézted. Bevallom őszintén, én nem foglalkoztam ezzel és tudom, nagyon rossz vagyok. Azt ajánlom, hogy azért vizsgáld meg magad odalent vásárlás előtt, amúgy sem árt, ha tisztában vagy a testeddel. 

Mindenesetre nekem enélkül is bevált az 1-es méret.

Felmerül a kérdés, de ezt most hogy?

Elsőre furának tűnik nagyon. És nagynak is tűnik, nagyon. Nem tudtam elképzelni, hogy milyen lesz, ha bennem lesz. Egyáltalán, hogy fogom felhelyezni. De végül nem volt semmi gáz. Elég könnyen is ment a dolog. És végülis összehajtva kb. tampon nagyságú, sőt egy megtelt, nagy méretű tampon nagyobb is, mint egy félbehajtott kehely.


Hogyan kell használni?

1. A kelyhet használat előtt fertőtleníteni kell. Én kifőztem, tehát 5 percig forrásban lévő, lobogó vízbe tettem.

2. Aztán alapos kézmosás után össze kell hajtani a kelyhet.
Többféle hajtási módszer létezik. Pl. középen össze kell nyomni, majd hosszában félbehajtani, így henger alakúvá válik. Nálam úgyis simán ment a dolog, hogy félbehajtottam, majd felülről benyomtam lefele a tetejét az egyik oldalon, így egy kis háromszög forma keletkezett.

lehetséges hajtás

3. Helyezkedj el úgy, ahogy kényelmesen hozzáférsz a hüvelyhez, ahogy a tampont is felhelyezted korábban. Nálam ez a guggolós módszer.

4. Szépen, lazán helyezd fel az összehajtott kelyhet a hüvelyedben. Magától ki fog nyílni, ekkor egy kis pattanó hangot is hallhatsz. Ha kényelmetlen nyomd feljebb, esetleg kicsit forgasd meg. Első alkalmakkor érdemes benyúlni a hüvely fala és a kehely közé és tapogasd körbe, hogy kinyílt-e teljesen. Ha valahol még be van nyomódva forgasd meg egy kicsit óvatosan, vagy nyomogasd meg. Ha jól helyezted fel, nem szabad nyomnia, szinte alig érezhető, hogy bent van. A keletkező vákumnak köszönhetően pedig nem szivárog, nem érintkezik oxigénnel a menstruációs vér, ezáltal nem is fog elkezdeni bomlani, így a kellemetlen szagokat is magába zárja.

5. A kivétel elsőnek egy kicsit trükkös volt. Kézmosás után ugyanúgy guggoló helyzetet vettem fel. Éreztem a végét a kehelynek, aminek a segítségével meg is próbáltam kihúzni. Hát ez nem a legjobb ötleteim közé tartozott, hisz a vákum miatt nem volt a legkellemesebb élmény. Szóval, érdemes a húzás előtt kicsit összecsippenteni az alját, megnyomkodni az oldalát, hogy elválljon a hüvely falától. és kicsit jobbra-balra forgatva kihúzni. Óvatosan! Nekem az összecsippentős módszer jött be leginkább. Főleg, hogy így kivételkor stabilan tudom fogni, így elkerülhető a baleset, mert igen, az elég para, ha véletlen kiöntöd a padlóra és magadra a tartalmát. Tapasztalatból mondom...

6. Ha egyben sikerült kivenni és nem lötykölted szanaszét a vért, akkor egyszerűen öntsd kis a wc-be a tartalmát. Ha otthon vagy, akkor csap alatt meleg, szappanos vízzel öblítsd el és vissza is teheted. Ha véletlen nem otthon vagy, akkor el is törölheted nedves intim törlőkendővel. Mivel szivárgás mentes, akár 6-8-10-12 órát is, menstruáció erősségtől függően, megelőzhető, hogy idegen helyen kelljen kiüríteni.


Ajánlom?

Attól független, hogy elsőre nagyon fura volt, szuper jól működött a dolog. Nem szivárgott, nem volt kényelmetlen. Éjszakára is ezt használtam már első nap és reggel tiszta érzéssel ébredtem. Nem kellett azonnal rohannom a fürdőbe, hogy kicseréljem a tampont, nyugodtan meg tudtam kávézni. Mozgáshoz és a munkában is jól teljesített. Szóval, aki kacérkodott már a gondolattal, hogy menstruációs kelyhet használjon, az szerintem mindenképpen próbálja ki. Csak nyerni lehet vele.

A vér látványa így kissé morbid, de én azért nem készültem ki tőle. De teljesen megoldható, ha nagyon nem akarod nézegetni, hogy wc felett veszed ki a kelyhet és azonnal öntöd is ki a tartalmát. Csak nehogy beleejtsd az egészet a wc-be. Ha mégis megtörténne mindenképpen fertőtlenítsd, főzd ki mielőtt újra használnád.

Forma szempontjából lehet a jövőben ki fogok próbálni másmilyen kelyhet is, de egyelőre tökéletesen meg vagyok elégedve ezzel is. Ha esetleg számodra nem lenne kényelmes, nem érzed jól magad viselés közben, semmiképpen se erőltesd a használatát. Próbálj ki egy másféle kialakítású kelyhet. Különbözőek vagyunk, a testünk is különbözik. Valaki elsőre megtalálja a számára tökéletes kelyhet és valakinek ez egy hosszadalmasabb folyamat. Nem számít te melyik csoportba tartozol, csak az a lényeg, hogy jól érezd magad a bőrödben, menstruáció közben is.

0 comentários