Micellás viz | mi az & hogy használjam?


Előrebocsátom a dolgot: Ne higgy annak, aki azt mondja, hogy a micellás vizet nem kell lemosni! Ugyanis le kellene, mindig, vagy legalábbis minél több alkalommal. Mert persze ha nincs lehetőséged folyó vízzel leöblíteni az arcod, mondjuk utazás során, nem eget rengető probléma, ha a bőrödön marad.

Régebben nem használtam micellás vizet, de elkezdtem kipróbálgatni őket, hisz egyre több márkának lett ilyen termék a palettájában. Aztán egyszercsak azt vettem észre, hogy az arctisztítás rutinom szerves részét képezi a micellás víz és lett jópár kedvencem is.

Kezdem azzal gyorsan, hogy röviden megmagyarázom mi az a micella, hogyan működik, mik azok a tenzidek, miért kellene lemosni ezeket, stb. Majd megmutatom az én kedvenceimet.

Mire használd a micellás vizet?

Arctisztításra. A micellás víz arctisztításra való, egy lépésben képes eltávolítani a sminket, faggyút és a különböző szennyeződéseket. Arclemosás után áttörölheted még micellás vízzel, hogy az esetleges maradék szennyeződést is le tudd törölni a bőr felszínéről. Vagy akár használhatod magában is, pl. reggelente, vagy ha úgy érzed nincs szükséged alapos lemosásra.

Mi az a micella?

Mi kell hozzá? Víz (nyilvánvalóan) és egy vagy több felületaktív anyag. A felületaktív anyagok hasznos molekulák hidrofil fejjel, amely vonzza a vizet (és taszítja az olajat/zsírt), és egy lipofil farokkal, amely vonzza az olajokat és zsírokat (és taszítja a vizet). Micella tulajdonképpen akkor jön létre, mikor olajat vízzel próbálsz meg elegyíteni. A micella kis gömböcske, amiben belül olaj található, kívül pedig víz.

Az emulzió egy víz fázis és egy zsír fázis változó arányú, de stabil keveréke

Hogy működik?

A micellák nem kötődnek össze egy molekulába, ami azt jelenti, hogy könnyen át tudnak rendeződni. Ha például a micellás vizet egy vattakorongra csepegtetjük, akkor az átrendeződik úgy, hogy a fejek a vattához tapadnak (cellulózhoz, amely hidrofil), és a farok része kifele áll, ami lipofil és vonzza az olajokat és zsírokat. Mikor pedig az arcodhoz ér a micella, a zsíros szennyeződés, fölösleges faggyú és a smink részecskéi mind rátapadnak erre a rétegre, így eltűnnek az arcodról.

Le kell mosni a micellás vizet az arcról?

Ezzel kapcsolatban eléggé megoszlanak a vélemények és sok terméken az van feltüntetve, hogy nem szükséges leöblíteni. Én azonban azt vallom, akármilyen alacsony koncentrációban vannak felületaktív anyagok az adott termékben, ha van lehetőségünk tiszta vízzel érdemes átmosni az arcot. Továbbá a micellák a bőr természetes lipid rétegének molekuláit is ugyanúgy vonzza, illetve véleményem szerint befolyásolhatja a soron következő termékek beszívódását is.

NYX micellás víz

Milyet válassz?

Mint már fentebb is említettem az évek során lett pár alap kedvencem, amit szeretek váltogatni, vagy attól függ épp hol vásárolok. Emiatt nem esek kétségbe, ha nem találom azt, amit épp használok, mert van tartalék kedvencem.

Micellás vizekből is van már a különböző bőrtípusoknak megfelelő, de én ezeknél a termékeknél is azt ajánlom, hogy azokat a változatokat részesítsük előnyben, melyek kímélőbbek, alkoholmentesek, illatanyagmentesek.

Nivea

Az egyik ilyen No.1 kedvencem a fekete flakonos Nivea MicellAir Expert micellás víz. Szuper jól leszedi az erősebb sminket is. Jók az összetevői, nálam nem is okoz irritációt, nem csíp, nem szárít és sokáig elég. Ennek van egy kétfázisú változata is, amiben van egy olajos rész is. Mindkettőt ajánlom, de a kétfázisút inkább szárazabb bőrűeknek, mivel ha nincs lehetőséged lemosni utána az arcod, hagyhat egy kis olajos érzetet.

Water / Aqua  ,  Poloxamer 124 eu  ,  Camellia Sinensis (Black Tea) Leaf ,  Glycerin h  0 0 ,  Decyl Glucoside ti  ,  Sodium Cocoamphoacetate ti  ,  1,2-Hexanediol ta  ,  Sodium Chloride  ,  Citric Acid kh  ,  Trisodium EDTA  ,  Phenoxyethanol ta 

Bioderma

A Bioderma termékei alap dolgok egy tudatos bőrápoló készletében. Sőt a márka elsőként állt elő a micellás vizekkel. A Bioderma Sensibio H2O micellás vizet bőrgyógyászok együttműködésével fejlesztették ki és kifejezetten az érzékeny arcbőr szükségleteihez igazodik. Az uborkakivonatnak köszönhetően pedig nyugtatja is a bőrt.

Water / Aqua  ,  PEG-6 Caprylic/Capric Glycerides eu  ,  Propylene Glycol h  ,  Cucumis Sativus (Cucumber) Fruit Extract gy  ,  Mannitol h  ,  Xylitol h  ,  Rhamnose h  ,  Fructooligosaccharides h  ,  Disodium EDTA  ,  Cetrimonium Bromide ti I eu I ta 

Garnier

A márkától két terméket is szoktam használni. Az egyik a Garnier Skin Naturals micellás víz érzékeny arcbőrre, ami illatanyag mentes. Egyszerűen teszi a dolgát. A másik pedig Garnier Skin Naturals kétfázisú micellás víz, ami argánolajat tartalmaz.

Water / Aqua  ,  Hexylene Glycol ti I eu  1 1 ,  Glycerin h  0 0 ,  Disodium Cocoamphodiacetate ti  ,  Disodium EDTA  ,  Poloxamer 184 ti I eu  ,  Polyaminopropyl Biguanide ta 

Legtöbbször tényleg mindig arra törekszem, hogy olyan terméket/termékeket válasszak, amik nincsenek túlspilázva. És, most hogy jobban belegondolok, télen, hidegben többször teszem be a kosaramba, azokat a változatokat, melyek olajat is tartalmaznak. A csípős mínuszokban jól esik, hogy egy kicsit nehezebb termékeket használok. Bár mint mondtam, 99%-ban én lemosom a micellás vizeket.0 comentários