10 lépéses koreai arcápolási rutin | Miért jó ez nekem?Az arcápolási rutin mindenkinél változó, hisz nagyban függ az arcbőrünk típusától, érzékenységétől és a korunktól is. Az alábbiakban a 10 lépéses általános koreai arcápolás lépéseit nézzük át.

Vajon mi lehet a titka a koreai nők bőrének sugárzó szépségének? A bőrfelszín tökéletes, nem látszanak a pórusok, nyoma sincs pirosságnak vagy száraz foltoknak. Egy dologban biztos vagyok, az, hogy már egészen fiatalon megtanulják az arc- és bőrápolás fontosságát, mindennap, reggel és este is kiemelt figyelmet fordítanak az arclemosásnak és hidratálásnak, nagyban elősegíti a porcelánbaba simaságú arcbőrt.
Már egészen kis koruktól kezdődően látják a mindennapos rutint a szülőktől  és itt nem csak a lányokra gondolok, hanem a fiúk is odafigyelnek a bőrükre. Ugyanúgy használnak lemosót, hidratálót és fényvédőkrémeket is.
Rendkívül jó dolognak tartom, hogy ilyen fontos része az életüknek a bőrük ápolása és karbantartása. Ennek köszönhetően a termékeik is 99,9%-ban természetes összetevőkből állnak. Főleg gyógynövény kivonatokat, gyümölcssav koncentrátumokat, természetes olajokat és tengeri növények kivonatait tartalmazzák, azonban szintetikus anyagokat szinte semennyit nem találhatunk az összetevők listáján.
Mielőtt belevágnék a 10 lépés részletezésében, hadd térjek ki arra, hogy arcunk megtörléséhez használjunk külön törölközőt. Ezt az apró kis törölközőt csak mi használjuk, a család többi tagja ne törölje bele a kezét, arcát, haját stb. Legyen ez a kis saját külön bejáratú törölközőnk, mely szerves része az arcápolási rutinunknak.
És akkor nézzük a lépéseket!

1. lépés: Olajos arclemosó

Első lépésben használjunk olajos arclemosót. Mikor ezt meghallottam azt gondoltam magamban, na persze, majd biztos egy ocsmány olajos réteg marad az arcomon, amit képtelenség lesz lemosni. De szerencsére nem így történt, igazán kellemes meglepetés volt, mikor először próbáltam az olajos arclemosást.
Fontos, hogy a száraz arcbőrünkre vigyük fel a lemosót. Masszírozzuk be alaposan a bőrünkbe, többször dörzsöljük át finoman a szemhéjunkat is körkörös mozdulatokkal.
A bemasszírozás után kéz meleg vízzel habosítsuk fel a lemosót az arcunkon és ismét masszírozunk át a bőrt, majd bő vízzel öblítsük le.
oil-cleanser-featured-image-1-1140x640.jpg

2. lépés: Vizes lemosó

Dupla arctisztítás? Minek? Ez fontos lépés, ha mindent betartunk a 10 lépéses rutinból, hisz most biztosan megtisztítjuk bőrünket az esetleges olajos lemosós maradványoktól is, illetve előkészítjük bőrünket arra, hogy semmi felesleges dolog ne akadályozza meg, hogy be tudjuk juttatni az ápoló anyagokat.
Nyomjunk a kezünkre a lemosóból és egy kis vízzel habosítsuk fel, majd dörzsöljük át vele az arcunkat. A végén bő vízzel öblítsük le.

3. lépés: Arcradír

Ez tulajdonképpen el is hagyható, nem kell mindennap radíroznunk. Ha érzékeny a bőrünk, használjuk a bőrradírt hetente kétszer, vagy hétvégén, amikor van időnk egy alaposabb arctisztításra és ápolásra.
A bőrradírt benedvesített arcunkra vigyük fel. A szem környékét hagyjuk ki a radírozásból. Finoman, ne erősen masszírozzuk be a bőrünkbe, majd kéz meleg vízzel öblítsük le.
Érzékenyebb bőrűeknél (mint nekem is) érdemes arra figyelni, hogy tényleg langyos vízzel öblítsük le, ne hideggel például, mert elég durván be tud durranni a bőr, ahogy hirtelen hideg vízzel mossuk le a dörzsölés által kicsit felmelegedett arcunkat. Ha ez bekövetkezne, mindenképpen bőrnyugtató tonikkal töröljük át a bőrünk a következő lépésben.
Lush_Skin_Exfoliator_620

4. lépés: Tonizálás

A különböző tonikok használata elengedhetetlen lépés a rutinunk során. A lemosások és az esetleges radírozás során bőrünk kicsit kiszáradhat. A megfelelő hidratáltság eléréséhez helyre kell állítanunk a bőr nedvességtartalmát. A tonizálás továbbá fontos a bőr optimális pH szintjének visszaállításában is.
A tonikot száraz bőrünkre vigyük fel, vagy kezünk segítségével apró, “tapogató” mozdulatokkal, vagy egy vattakorongra csepegtetve töröljük át az arcunk.
toner-1.5

5. lépés: Esszencia

Az esszencia használata a koreai szépségápolás szíve. Kiemelten nagy jelentőséggel bír az arcápolási rutinban. Ha nem is megyünk végig az összes lépésen minden reggel és este, az esszenciát semmiképpen se hagyjuk ki, mivel ezek a termékek koncentráltan tartalmaznak hidratáló, fiatalító, sejtmegújító összetevőket is.
Az esszenciákat a frissen tonizált bőrre vigyük fel. Ujjunkkal finoman ütögessük be az arcbőrbe.

6. lépés: Szérum

A szérumok koncentráltan hatnak egy-egy bőrproblémára, mint például tág pórusok, bőr pirosság, bőrszárazság, akné, vagy például a ráncokra vagy az élettelen bőrre.
A szérumokat az esszenciához hasonlóan finoman ütögessük be ujjaink segítségével a bőrbe.
Most mondhatnánk, hogy ennek mi értelme, hisz látszatra az esszencia és a szérum egy és ugyanaz. Azonban, ha ezt gondolnánk tévedés lenne részünkről.
Ahogy fentebb is írtam, az esszencia komplexen ápolja a bőrünket. Több összetevőt tartalmaz koncentráltan. Mondhatjuk úgy, hogy általánosan segíti arcbőrünket a tökéletesség felé.
szérum pedig egy problémára koncentrál. Célirányosan alkalmazhatjuk arra, ami gondot okoz nekünk. Bőrpír, vagy tág pórusok stb.
innisfreereview

7. lépés: Fátyolmaszk

Ahogy az esszenciák, úgy a fátyolmaszkok is hihetetlen népszerűek a koreai szépségápolásban. Én személy szerint rajongok a fátyolmaszkokért. Gondoljunk bele, koncentrált hatóanyagok tömkelegével átitatott kis anyag, melyet az arcunkra feltéve 15-20 percet relaxálhatunk, miközben szinte érezzük, ahogy a bőrünk feszesedik, feltöltődik, eltűnnek a rácok és a bőrhibák. Imádom!
Legtöbbször ,azért nincs mindennap ideje, vagy akár kedve az ember lányának fátyolmaszkban pihegni a kanapén 20 perceket, de legalább a hétvégeken pótoljuk ezt be.

8. lépés: Szemkrém

A szemkörnyék bőrének ápolása külön figyelmet érdemel. Bőrünk ezen a területen érzékenyebb, finomabb, könnyebben kiszáradhat. Ráadásul az apró szarkalábakról ne is beszéljünk. Ezért mindenképpen extra ápolásra és védelemre van szüksége.
Miután túl vagyunk az előző lépéseken, a gondosan kiválasztott szemkörnyék ápolónkat a gyűrűsujjunkkal apró, finom “tapogató” mozdulatokkal a szemünk alatt indulva, körbe a szemöldökcsontunkig ütögessük be. Semmiképpen dörzsöljük.

9. lépés: Hidratáló krém

Az egész folyamat lezárásaként használjunk hidratáló krémet. A koreai rutin nem különböztet meg nappali és éjszakai hidratáló krémeket. Ellenben találhatunk éjszakai pakolást. Amikor úgy érezzük, hogy extra ápolást igényelne a bőrünk, hidratáló helyett éjszakai pakolást használjunk.
A hidratálót körkörös mozdulatokkal vigyük fel az arc bőrére és a nyakunkra. Finoman be is nyomogathatjuk azt.
970_dry_skin_causes

10. lépés: Fényvédő krém

Nappali időszakban nagyon fontos a fényvédő krémek használata, különösen a nyári időszakban. A koreai nők akár pár óránként újra felkenik a kedvenc fényvédőjüket az arcukra. Erre mindenképpen figyeljünk oda, hisz csak a megfelelő fényvédő védi meg a bőrünk egészségét a káros UV sugaraktól.

Összefoglalva tehát nézzük a lépéseket egymásután:

 1. olajos lemosás
 2. vizes lemosás
 3. arcradír (nem szükséges mindennap, hetente 2x / hétvégeken)
 4. tonizálás
 5. esszencia
 6. szérum
 7. fátyolmaszk
 8. szemkörnyék ápoló
 9. hidratáló krém
 10. fényvédő krém
Ha nincs időnk minden reggel és minden este végigvinni mind a 10 lépést, az alábbi lépéseket tartom én a legfontosabbnak:
 1. lemosás: már találhatunk olyan készítményeket, mely az olajos és vizes lemosás alapos dupla bőrtisztító hatását érhetjük el.
 2. tonizálás.
 3. esszencia: ezekből is találhatunk olyanokat, melyek a “lusta” embereknek lettek kitalálva, egyesítve az esszenciák és a szérumok pozitív hatásait.
 4. hidratáló krém: ezekből is a legjobb, ha fényvédővel is fel van turbózva. Ezáltal újabb két lépést tudunk összevonni.
Ezzel tulajdonképpen 4 lépésből “megúszhatjuk” a dolgot, de szerintem azért mindenki törekedjen arra, hogy minden lépést végigvigyen, hisz nem véletlen van ez így kitalálva.
Ti milyen arcápolási rutint követtek? Ki fogjátok próbálni a koreai 10 lépésest?

0 comentários