TONIK | Tényleg csak illatos víz?Biztos észrevettétek, hogy az összes eddigi arcápolásos posztomban kihangsúlyoztam a tonizálás fontosságát. De vajon miért ragaszkodom ennyire hozzá, miközben ez csak illatos víz?!


Évekkel ezelőtt vásárolni voltam egy barátnőmmel. Valami nagy leárazós, több százalék kedvezményes nap volt és gondoltuk, akkor most végre megvehetjük azokat a “luxus” szépségápolási cuccokat, amire eddig nem futotta.
Így történt, hogy én egyből ki is néztem magamnak egy jó drága anti-aginges tonikot. Lelkesen mutattam a barátnőmnek, hogy ez mennyire király, mire megkérdezte tőlem, hogy mi a francnak veszek én ilyet, mikor ez csak illatos víz.
Teljesen lesokkolt ezzel. Illatos víz lenne? Keringett az agyamban a kérdés. De azért megvettem és örömmel el is használtam, de valahogy nem hagyott nyugodni a dolog, hogy tényleg csak illatos víz lenne?
Elkezdtem magam beleásni a témában. Kutattam a neten, elolvastam mindent amit találtam. Mellesleg ekkor találkoztam először a koreai szépségápolással is. Ahogy egyre többet tudtam meg a tonikok fajtáiról, hogy miért is szükséges ez, mire való, egyre jobban tisztult bennem a dolog, hogy ez nem csak annyiról szól, hogy fincsi illata van és tök jól bele lehet pacsmagolni a bőrünkbe.

Nem arctisztításra való

Fontos kiemelnem, hogy a tonik nem arctisztításra való. Ha vattára csepegtetve letöröljük vele az arcunkat, tényleg azt vehetjük észre, hogy leszedi a szennyeződés egy részét az arcunkról. Főleg, ha olyat készítményt választunk, ami alkoholos. Sajnos azonban, közel sem tudjuk az összes “koszt” letörölni egy lépésben a bőrünkről. Régen, mikor először kezdtem ilyen termékeket használni, én se voltam tisztában azzal, hogy nem ezzel kellene elintézni az esti arctisztítást.
Ezért fontos lépés, hogy pl. a nap végén, a tonik előtt alaposan lemossuk az arcunkról a megfelelő arcelmosó készítményekkel a szennyeződéseket.

A megfelelő pH fontos

Sok cikk írja azt, hogy manapság, az a jótékony hatása a tonikoknak, hogy helyreállítja a bőr pH értékét jócskán háttérbe szorul. De miért is gondolják mostanában sokan így?
A fő indok az, hogy a mai arclemosóknak már bőrbarát pH-juk van, nem úgy mint régen, a szappanok korában. Ezt most egy kicsit cáfolnám.
Tény, hogy tényleg sokkal barátságosabbak és inkább semleges ph-júak a mai termékek, de ettől függetlenül, akármilyen arclemosót használunk, akár két lépésben tisztítjuk meg a bőrünk, akár egy lépésben, akkor is el fog a bőr pH-ja mozdulni magasabb irányba.
És, hogy ez miért is rossz, arra mindjárt rátérek, csak kezdetnek nézzük meg, hogy mi az ideális pH érték.
Az Eucerin oldalán találtam egy nagyon jó ábrát, mely megmutatja, mely tartományban helyezkedik el a bőr természetes pH értéke.

Középen a 7-es pH-t, mely a víz jellemzője is, tekintik a semleges tartománynak. Az ennél kisebb értékek a savas tartományba és az ennél magasabb értékek pedig a lúgos tartományba tartoznak.
Ez alapján látszik, hogy a bőr enyhén savas kémhatású. Ezt az enyhén savas pH-értéket a bőr védő savköpenye hozza létre. És ez a savköpeny tud könnyen felborulni és ha nem állítjuk vissza a bőr megfelelő pH értékét, könnyen elmozdulhat lúgosabb, de akár savasabb irányba is.

Mi az a savköpeny?

A savköpeny a bőrünk védelmi rendszerének a része. Ez a védelmi rendszer óvja meg a bőrt a káros anyagoktól. Ha ez a védelmi rendszer felborul, akkor a bőr nem tudja megfelelően termelni azokat a szükséges anyagokat, melyek meggátolják kiszáradását. Ha ez bekövetkezne, akkor a védelmi szerepét sem tudja megfelelően betölteni. Ezáltal érzékennyé válik a káros anyagokkal szemben, a baktériumok könnyen elszaporodhatnak és a bőrünk gyulladásba kerülhet.
Saját véleményem az, hogy hiába divatos újra a szappannal való arcmosás, hosszabb távon semmiképpen sem tesz jót a bőrnek. Sok bőrproblémára ajánlják a szappanos arctisztítást, de ne lepődjünk meg, ha folyamatosan lúgos kémhatású anyaggal bombázzuk a bőrünk védőfalát, előbb-utóbb teljesen leromboljuk azt. És ahogy fentebb írtam, az idő előre haladtával nem hogy javulna a helyzet, egyre rosszabb lesz.

Milyen tonikkal találkozhatunk

  1. Alkohol alapú tonikok: gyakran tartalmaznak alkoholon kívül egyéb pórus összehúzó  összetevőket. Az ilyen tonikokat mindenképpen kerüld, mert hosszabb távon jobb esetben csak kiszárítják a bőrödet és irritációt váltanak ki.
  2. Víz és glicerinalapú vagy glikolalapú tonikok illatanyagokkal: Ezeket a termékek általában frissítő arcvízként emlegetik. A bennük lévő illatanyagok bőrirritációt és allergiát okozhatnak.
  3. Vízbázisú termékek hasznos összetevőkkel: Nagy arányban tartalmaznak hidratáló összetevőket, bőrazonos vegyületeket, antioxidánsokat, stb.
A legajánlottabb a vízbázisú tonikok használata!

A jó tonik ismérvei

Mindezek alapján szeretnék visszakanyarodni ahhoz a kérdéshez, hogy tényleg felesleges a tonik és valóban nem ér semmit? Azt hiszem kijelenthetjük, hogy igenis kiemelkedő szerepe van a tonizálásnak az arcápolási rutinban.
A jó tonik erősíti a bőr védekező képességét és megóvja a bőr savköpenyét, azáltal, hogy (ismétlem) helyreállítja a bőr megfelelő pH értékét.
Amelett, hogy fenntartja az egyensúlyt, felfrissíti is a bőr és hidratálóhatása is van. Én nem választanék durva, alkohol termékeket. Ha ilyet használunk érezzük, húzódik, feszül és ilyen “csikorgósra” szárítja. Folyamatos használat mellett nem, hogy megelőznénk vele a problémákat, igen valószínű, hogy csak rásegítünk a dologra.
  • Extra, hasznos összetevőkkel látjátk el a bőrt.
  • Folyékony állagúak, így könnyen rétegezhetőek, jól be lehet illeszteni a többlépéses rutinba.
  • Lemosás után nagyon jól esik a bőrnek, és persze segít a smink és a szennyeződések legutolsó maradványait is eltüntetni.

Miért kell reggel is meg este is?

Az esti rutinban azért fontos, mert ha mégis maradt egy kis minimális szennyeződés a bőrön a dupla arctisztítás után, nagyszerűen eltávolítja azt. Visszaállítja a pH-t és a lemosás szárító hatása után hidratálja is a bőrt. Továbbá felkészítí a többi lépésre, hogy a legtöbb ápoló anyag be tudjon szívódni az arc bőrébe.
Reggeli rutin során kiemelhetjük a pórus összehúzó szerepét. Így kevésbé tud a pórusokba beülni a smink és a kosz. Nem fog annyira eltömődni. És itt is lényeges a hidratáló hatása, illetve felfrissíti a bőrt, javítja tónusát.

Összességében

Szerintem ebből a posztból látszik, hogy tényleg tonik rajongó vagyok. Még engem is meglepett, mennyi infót összeszedtem már róla. Röviden csak annyit mondanék használjunk tonikot mindig, reggel is és este is.
Ti szoktatok tonikot használni? Ha igen, milyet?

0 comentários