NOOK ebook olvasó | miért nem Kindle?


Igazából, mikor elindítottam a blogot, fő profilomnak a koreai kozmetikai termékeket gondoltam. Aztán elkezdtem azon agyalni, hogy az élet minden területén mindennek utána olvasok legyen szó telefonról, könyvről, lámpáról, cicás cuccról, tv-ről, sminkről, kozmetikumokról vagy éppen az e-book olvasomról. Szóval akkor miért kellene egy témára koncentrálnom, ha tudok egy csomó minden másról is írni?

Alapjáraton szeretek olvasni. Mondjuk kisebb koromban annyira nem szerettem, de apukámnak köszönhetően pozitívan változott a hozzáállásom, mikor a kezembe nyomta az első horroros, misztikus ifjúsági regényem. Szeretem magát a könyveket is, főleg az új könyveket. Szeretem az új könyv illatát, szeretem, hogy én lapozhatok bele elsőnek és szeretem, hogy annak a könyvnek a sorait én olvashatom el először. Kicsit különlegesnek érzem magam ettől.

De lássuk be, villamoson, buszon, metrón, főleg ha tömeg van, nem kényelmes olvasni. Kívéve persze, ha le tudunk ülni. Akkor sem kényelmes a nyomtatott könyvvel szenvedni, ha már sötét van és mondjuk nem működik a világítás a járművünkön, vagy ha távolsági buszon utazunk este. Bár ezen a legtöbb e-book olvasó sem tud segíteni, de ezért is volt számomra kardiális kérdés, hogy olyan olvasót tudjak venni, aminek van beépített háttérvilágítása és ne led legyen és ne ilyen kis rácsiptethetős lámpácska bizbasz.


Ha meghalljuk azt a szót, hogy e-book, az olvasás szerelmeseinek és azoknak, akik már kutakodtak kicsit a témában, leginkább az Amazon Kindle e-book olvasója ugrik be kapásból. Ezzel én is így voltam, mikor kitaláltam, hogy én e-book olvasót szeretnék. Gondoltam összefoglalom pár gondolatban, hogy végül miért nem a jól ismert Kindle-t választottam és nem is bántam meg azóta sem ezt a döntésemet. Sőt!

Mi az az e-ink?

Az elektronikus papír apró mikrokapszulákból áll. Ezek a mikrokapszulák pozitív töltésű fehér és negatív töltésű fekete pigmenteket tartalmaz egy átlátszó folyadékban. Amikor negatív elektromos mezőt alkalmaznak, a fehér részecskék egyik irányba a fekete részecskék pedig a másik irányba mozdulnak el az átlátszó folyadékban, így kialakítva a felületen a kíván tartalmat. A kijelző csak akkor fogyaszt áramot, amikor annak tartalma változik. Például, ha egy e-könyv-olvasónál, csak lapozáskor van szükség áramra, viszont amíg olvassuk az adott oldalt (és nem változik a kijelző tartalma), a kijelző nem fogyaszt semmit.

1 fölső réteg. 2 átlátszó elektródaréteg. 3 átlátszó mikrokapszulák. 4 pozitív töltésű fehér pigmentek. 5 negatív töltésű fekete pigmentek. 6 átlátszó olaj. 7 elektródapixel réteg. 8 alsó támaszréteg. 9 fény 10 fehér. 11 fekete.
Forrás: wikipédia
Előnyök
 • Napfényben is könnyen olvasható.
 • A szöveg megtartása nem igényel befektetett energiát. Alacsony a fogyasztás igénye.
 • Kontrasztosabb képet ad, mint a háttérvilágítással rendelkező kijelzők.
 • Nagy a betekintési szöge, ezért több szögből is jobban olvasható, mint a háttérvilágítással rendelkező kijelzők.
 • Nem terheli meg a szemet, hisz az igazi papír és tinta élményét adja meg.

Hátrányok
 • Sötétben kiegészítő (külső vagy háttér) világításra van szükség.
 • Drága a színes kijelző.
 • A színes kijelzők szín választéka igen szerény.
 • Lassú a kép frissítés ideje, videó lejátszásra alkalmatlan.

Barnes&Noble NOOK vs. Amazon Kindle

Kezdeném azzal, hogy miért nem a legnépszerűbb olvasót vettem meg és miért egy olyat, ami Magyarországon nem is elérhető. Most legalábbis nem kapható és talán magyarországi címre se rendelhető, akkor nem tudom, hogy kapható volt-e nálunk. Esélyes amúgy, hogy nem.


Ez az egész vásárlás már 4-5 éves sztori. Nem egy friss dolog és sajnos nem is vagyok annyira képben az újdonságokkal, hisz nem követtem nyomon a változásokat, mivel én azóta is teljesen meg vagyok elégedve a NOOK-ommal.

Akkoriban az volt az elsődleges szempontom, hogy ne legyen annyira drága, legyen beépített háttérvilágítása, érintős legyen és sok formátumot felismerjen.

Na a Kindle már az első szempontok felállítása során kiesett, mivel zárt rendszerrel működik. Az egyik legelterjedtebb e-book formátumot az epub-ot sajnos nem támogatja, egy kalibráló programmal át kell alakítanunk mondjuk mobi-ra. Alapjáraton az adobe pdf-et már megjeleníti, de sajnos nem teljesen jól működik ez sem. Legjobb, ha azt is átvariáljuk a sajátjára. Ez kapásból elég macerás, sok időt vesz igénybe.

Az ár is igen kiemelt tényező mindenkinél, kívéve, ha milliomosok vagyunk. A NOOK mai napig olcsóbb és a legújabb GlowLight 3 kerül annyiba, mint egy alap Kindle. Ami azért egy kicsit elszomorító.

Másik számomra fontos tulajdonság a háttérvilágítás volt, hogy utazáshoz tudjam használni könnyen, illetve este mikor már mindenki alszik, senkit ne zavarjak a lámpával. Akkoriban a Barnes&Noble NOOK Simple Touch GlowLight (nekem is ez van) megelőzte az Amazon Kindle-t és az összes többi e-book olvasót is a háttérvilágításos kijelzőjével. Tehát ilyen szempontból egyértelmű volt, hogy a NOOK-ot válasszam.

Na nekem ebből az első generációs Simple Touch GlowLight-ból van egy és semmi gondom nincs vele már legalább 4-5 éve. Nem tudom pontosan mikor vettem, mivel azok az e-mailjeim nincsenek már meg és csak azt tudtam előkeresni, mikor beregisztráltam a NOOK-om a Barnes&Noble oldalán 2014-ben.

Szerelem első olvasásra

De tényleg. Ahogy bekapcsoltam és rátettem az első könyvet, amit elolvastam, konkrétan szerelmes lettem. Kényelmes, extra gyors lapozás gombnyomásra és nem terheli meg a szemet az e-ink-nek köszönhetően.

Külsőre akár szépnek is mondhatjuk. Nekem jobban tetszene, ha a széle kicsit keskenyebb lenne a kijelző körül, de ígyis tetszik. Ha vékonyabb lenne a széle, úgyis simán elférnének a lapozás segítő nyomógombok, de alapjáraton így sem zavaró. Úgy láttam a honlapon, hogy a legújabb modelnek azért már nem ilyen széles az oldalsávja.Fogásra igen jó tapintású, nem csúszik, selymes, gumihatású, ami sajnos kicsit gyűjti az ujjlenyomatokat. Én vettem rá tokot biztos, ami biztos alapon, meg inkább a kijelző védelme miatt. De ha minden igaz, azért elég strapabíró a cucc, beépített kijelző védelmének köszönhetően.

A dobozában volt még az olvasón kívül egy töltő és egy használati utasítás is. Mivel akkoriban Magyarországon nem volt kapható, magyar nyelvű leírás nem is volt hozzá. Töltője egyébként EU-s töltő volt, nem pedig a brit szabvány. 

Kijelző, olvasási élmény

Gondolom azért manapság sokkal kontrasztosabb és magasabb vizuális élményt nyújtó modellekkel találkozhatunk, de tulajdonképpen semmi problémám sincs ezzel a régebbi darabbal sem. Nem mondom, ha kezembe kapnék egy GlowLight 3-at, nem találnék sok különbséget, biztos így lenne, de mivel nem próbáltam nem tudom.

Lapozás elég gyorsan és könnyen történik. Számomra kényelmes a lapozógombok használata. Jobb és baloldalon is találhatunk belőlük kettőt-kettőt, jobb és bal kezeseknek. Mondjuk én legtöbbször érintéssel lapozok. Ami úgyanolyan jól működik egy kézzel is.

Apropó érintőkijelző. Az érintést egyfajta infrás technológiával érzékeli, tehát ahova nyúlunk a kijelzőn ott megszakad az infra útja, ezáltal tudja, hogy a kijelző melyik részét tapperoljuk. Teljesen jól működik a dolog, teszi a dolgát rendesen. 

A kijelző 16 árnyalatos szürke. A képek megjelenítésénél sajnos nincsenek szép átmenetek, de engem ez nem kifejezetten zavar. Főleg mivel nem képek nézegetésére használom, meg nem képeskönyvet olvasok rajta. A lezárt állapotban megjelenő háttérképekhez szerintem tökéletesen megfelel. Nekem az egyébként pozitívum volt, hogy a háttereket ki lehet cserélni saját képekre. Bármire, ami tetszik nekünk, mint pl. nekem ez a Frankenweenie kép.

háttér világítás nélkül                                                                     háttér világítással
A háttér világítás, egy felülről jövő szórt fényt próbál utánozni és nem alulról van maga a kijelző megvilágítva, hogy azáltal kiégjen a szemünk.  Az évek során a sötétben töltött olvavások során egyszer sem vettem fel maximumra a fényerejét, tökéletesen megfelelő olvasási élményt nyújt alacsonyabb szinten is. Próbáltam lefényképezni, az első képen a legalacsonyabb erősséggel, a másodikon egy közepes erősséggel és a harmadikon a legerősebb fényerőt használtam. A 2. és 3. között sajnos így képen nem annyira adja vissza a különbséget.

1.                                                                 2.                                                        3.
Én egyszerre egy könyvet szoktam olvasni, így nem adódott azzal problémám, ha esetleg nagy mennyiségű könyvet pakolunk rá és több könyv között váltogatunk, akkor nehézkes lenne a keresés. A kezdő képernyőn kényelmesen megtalálható az aktuális olvasmányunk és a legfrissebben feltöltött dokumentumok címei is. Továbbá a Barnes&Noble NOOK top 100-as listát is, de sajnos ezt nem tudjuk elérni, még akkor sem, ha felkapcsolódunk a wifire, ami nagyon jól működik benne. Ez valószínű azért van, mivel a rendszer nem Magyarország kompatibilis alapjáraton. Mondjuk részemről annyira nem zavaró, hisz én magyarul olvasok és magyar könyvet kevés sikerrel találnék ebben a listában.

kezdő képernyő világítás nélkül és világítással
Több beállítási lehetőséggel is találkozhatunk. Beállíthatjuk a könyvtárban, hogy ikonokkal vagy szöveges listában szeretnénk a könyveinket megjeleníteni és beállíthatjuk, hogy a legfrissebb feltöltések, vagy cím, vagy szerző alapján listázza azokat. 

Csinálhatunk úgynevezett polcokat is, melyre a kedvenc olvasmányainkat helyezhetjük, vagy egyéb kategóriák alapján rendezhetjük a könyveinket.

Beállíthatjuk a szöveg betűméretét. Ehhez az igazodva a szöveg tördelése is kielégítő.


A hiba nem az ön készülékében van

Mivel android alapú rendszer fut rajta, minimális utánaolvasás után, könnyen meghekkelhetjük szeretett e-book olvasónkat. Akár ráhúzhatunk egy másik felhasználói felületet és onnantól kezdve tabletként is használhatjuk, e-mailezhetünk, szörfözhetünk a neten és egyéb kiegészítő programokat is tehetünk fel rá. Például egy fájlkezelőt vagy egy dokumentum olvasót, aminek köszönhetően már nem lesz problémánk azzal, hogy nem ismer fel valamit a NOOK.

Bevallom őszintén, engem hidegen hagyott, hogy tudnám feltörni a rendszer. Pedig akkoriban még tabletem sem volt és eléggé szerettem volna egyet. Azonban úgy voltam ezzel, hogy nem arra van kitalálva a dolog, hogy tabletként használjam, akkor mi a fenének piszkáljak bele. Jó az úgy, ahogy van.


Vélemény

Így a bejegyzésem végén is, miközben az összegző gondolatokon töröm a fejem, azt kell mondjam szeretem a NOOK-om. Egyszerűen csodásnak tartom. Jó szívvel ajánlom azoknak, akik nem akarnak vagyonokat kiadni egy jól működő e-book olvasóra. Mivel én csak erről az egyről írtam részletesen, de a piacon nagyon sok termék közül válogathatunk, azt javaslom olvassatok utána a többinek, hisz lehet a te preferenciád mások. Egyébként most, hogy írtam a cikket, mintha láttam volna magyar elektronikai webáruházakban, hogy elérhető 20-30 ezer forint között újonnan. 

👍  TETSZETT: anyaghasználat | érintőkijelző | háttér világítás | hosszú üzemidő | ár

👎  NEM TETSZETT: tárhely | Magyarországon nem könnyű hozzájutni | nincs magyar menü | hiába műkködik jól a wifi nem tudom használni a könyváruházat

Follow my blog with Bloglovin

2 comentários

 1. Én is régóta használom és nagyon szeretem, egy problémám van, hogy amikor könyvet akarok letölteni bárhonnan a netről, akkor mindig hibát jelez. Gondolom valamit be kellene hozzá állítani, hogy engedjen letölteni de még nem találtam meg, hogy hol.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ne haragudj, hogy csak most reagálok. Sajnos kicsit háttérbe szorult a blog az elmúlt időszakban és most kezdem újra felvenni a fonalat :) szóval én úgy szoktam csinálni, hogy nem magára a nook-ra töltöm a könyvet, hanem a gépemre. A gépen pedig használok egy olyan programot, amivel át szoktam konvertálni a letöltött könyveket epub formátumra, már ha nem abban van eleve, de mondjuk a pdf-et is jól kezeli. A progi neve Calibre (https://calibre-ebook.com/) és ingyenesen használható. Illetve ki tudod választani a programon belül az ebook olvasó márkát is, ezáltal figyelembe veszi annak a tulajdonságait is. Így nekem nem volt soha problémám.

   Törlés