Mi az a hialuronsav és miért annyira népszerű?


Az utóbbi időben igen felkapott lett a kozmetikai iparban a hialuronsav (HA). De vajon mi is ez az anyag és mitől terjedt el ennyire, mint a különböző krémek, szérumok és ránctalanító kezelések elengedhetetlen összetevője? Ha már ismered a hialuronsavat mint kozmetikai összetevő, akkor te már tisztában vagy azzal, hogy  "must have" az arcápolási rutinodban. Ellenben ha még nem hallottál róla, vagy csak nem tudod, mit is takar ez a név, akkor olvass tovább és tudd meg miért olyan hasznos a bőrödnek.

Nevével ellentétben, nem savról van szó

Igazából a hialuronsav egy óriásmolekula, ami szervezetünkben természetes módon is megtalálható elég nagy mennyiségben. Kötőszöveteink fontos építőanyaga, valamint szükséges az egészséges bőrhöz is. Fontos szerepet játszik az izületek "kenőanyagaként" és a szem állományában is megtalálható nagy mennyiségben. A szervezetünk folyamatosan állítja elő a hialuronsavat, de az idő előrehaladtával az előállítás lelassul, ezért szükséges a pótlása. 


Forrás: webbeteg.hu

Nem hidratáló, hanem vízmegkötő

Saját tömegének akár ezerszeresét is képes a vízből magába zárni, így a bőrben tartani a nedvességet, de a hialuronsav nem termel vizet. 

Képzeljük el, hogy a bőrünk egy szivacs. A szivacs alapjáraton nem termel vizet, de ha benedvesítjük, állaga ruganyos lesz és térfogata megnő. Ellenben, ha nem adunk hozzá rendszeres vizet, nem tartjuk nedvesen, kiszárad és újra meg fog keményedni, összeesik. Ugyanez történik a bőrünkkel is, ha nem tápláljuk rendszeresen megfelelő hatóanyagokkal és vízhiányos állapotba kerül, emiatt a bőr elvékonyodik, szárazabbá válik és megkezdődik a ráncosodás folyamata.

A hialuronsav, ment ahogy már említettem, egy óriásmulekula, ennek köszönhetően nem tud beszívódni a bőrbe. De ezáltal egy hidrofil réteget képez bőrfelszínen. Ebben a hidrofil rétegben található molekulák fogják a környezet levegőjéből, illetve az utána használt egyéb készítményekből fogja a víz részecskéit megkötni, így biztosítva a bőr hidratáltságát. Próbáljuk ki egy forró fürdő után, mikor még elborítja a pára a fürdőszobát. Kenjük be arcunkat és még egy kis ideig meditáljunk a gőzben a maximális hatás érdekében. 

Azért azt se felejtsük el, hogy ez a vízrészecske megkötő folyamat könnyen a visszájára is fordulhat. Tehát, ha az egyiptomi piramisokhoz készülünk nyaralni, ott ne kenjünk bőrünkre semmiképpen sem, hisz a száraz levegő hatására pont a bőrünkből fogja "kiszippantani" a nedvességet.Milyen előnyei vannak a hialuronsavnak?

fokozza a bőr vízmegtartó képességét
teltebbé, puhábbá és rugalmasabbá teszi a bőrt
simítja a finomvonalakat és apróbb ráncokat
erősíti a bőr természetes védőrétegét, gyulladáscsökkentő hatású
antioxidáns tulajdonságú
hozzájárul az ízületi folyadék viszkozitásának fenntartásához
a bőr lassabban öregszik, tónusát visszanyeri
enyhít az allergiás panaszokon, segít a fül-orr-gégészeti betegségek kezelésében (különböző nyálkahártyákon kifejtett hatása igen kedvező)

Azt azért le kell szögeznem, hogy a hialuronsavas készítmények csak a felszíni, finom ráncokat képesek feltölteni, finomítani. A mélyráncokon csak hialuronsavas feltöltéssel tudunk segíteni, melynek során injenkciózással tudják a hatóanyagot a bőr mélyebb rétegeibe juttatni.

Milyen formáival találkozhatunk a különböző készítményekben?

Sodium Hyaluronate  
a só formának jobb a stabilitása és ezáltal könnyebben kezelhető.

Sodium Hyaluronate Crosspolymer 
keresztkötött hialuronsav, mely tulajdonképpen egy hialuronsav láncolat. Ennek a láncolatnak köszönhetően vízmegkötő képessége nagyobb, mint a "sima" hialuronsavnak.

Természetes eredetű hialuronok
a rezgőgomba-kivonat és különböző algákból kinyert változatok. Antioxidáns tartalmuk magasabb.

Sodium Butyroyl Hyaluronate 
vajsav-molekulák által módosított hialuronsav, a bőr vízmegtartó képességén javít.

A hialuronsavval alapesetben nehéz dolgozni, ha nem a megfelelő formulában használják. Azonban, ha a hialuronsav megfelelő formában van felhasználva, akkor jelentős előnyökkel járhat, mint a kollagén és a hialuronsav szintézisének serkentése.

Manapság számos kísérletet végeznek azzal kapcsolatban, hogyan lehetne elérni, hogy a HA injekciózás nélkül is bekerüljön a bőr mélyebb rétegeibe. De ezek a kísérleti eredmények még nem bizonyító erejűek.


Kinek ajánlott és hogyan válassz, hogyan használd a hialuronsavas készítményeket?

Azt kell, hogy mondjam mindenkinek ajánlott. Mindenkinek, aki azonnali látványos eredményre vágyik és szereti a könnyen használható termékeket, mivel a hialuronsav szinte azonnal feltölti az arcot és üdévé varázsolja. Persze, mint ahogy azt már mondtam, nagyon száraz éghajlaton ne használjunk hialuronsavas készítményeket, illetve, ha nagyon száraz bőröd van, önmagában nem lesz elegendő pl. egy hialuronsavas szérum.

Továbbá igen népszerű összetevők, sok termékben meg is találod őket. Ne felejtsd el ellenőrizni a termék összetevő listáját sem, hogy egyáltalán tényleg megtalálható-e a HA a termékben, illetve, hogy ne a lista végén szerepeljen. Az összetevők felsorolása minden esetben úgy történik egy termékben, hogy a legmagasabb koncentrációban tartalmazott összetevő szerepel a lista elején. Értelemszerűen a lista végén pedig a legkisebb mennyiségben használt hatóanyag található. 

Leginkább szérum formában és hidratálókban találhatod meg a boltok polcain. Ha nagyobb ápoló löketet szeretnél adni a bőrödnek, mindenképpen egy komplexebb hatúanyagú terméket válassz. 

Szérumként a hidratálód előtt (már ha van) használd, vagy akár hozzá is csepegtethetsz a krémedhez. Használd reggel, este, bármikor, amikor jól esik.

Azt ne feledd, hogy különböző szérumokat, olajokat, esszenciákat mindig úgy használd, hogy a hígabb felől haladj a sűrűbb, nehezebb állagú felé.

Remélem tetszett ez az összefoglaló a hialuronsavról és a jövőben is érdeklődéssel fogadja mindenki majd az ilyen bejegyzéseimet is.

Amennyiben megjött a kedved és szeretnél kipróbálni valamilyen szérumot, a Skinsmart oldalán többféle készítményből válogathatsz, csak a pénztárcád szabhad határt.

0 comentários