Peptidekről röviden | mik azok & mire jók?


Akik már a tudatosabb “bőrápolók” közé tartoznak, biztos hallottak már a peptidekről, mint öregedésgátló szuper hatóanyagokról. Azt viszont már lehet kevesebben tudják, hogy pontosan mik is ezek a peptidek, hogy az emberi  szervezetben is megtalálhatóak, vagy akár többféle funkciót is betölthetnek.

Mik azok a peptidek?

A peptideket aminosavak láncolatai alkotják. Ha max. 50 aminosavkapcsolódik össze, akkor peptidekről, ha pedig 50-nél több, akkor már fehérjéről beszélünk. A peptidek rövid aminosavláncból történő képződése lehetővé teszi számukra, hogy behatoljanak a bőr külső rétegébe, és jeleket küldjenek a különböző sejteknek és "emlékeztessék" őket a megfelelő működésre. A peptidek a bőrben is megtalálhatóak az irhában és a felhámban, bár ezek nem ugyanazok a peptidek, mint amik a kozmetikumokba kerülnek. Mondhatjuk azt tulajdonképpen, hogy a peptidek olyanok mint a hírnökök, akik hozzák-viszik az infókat a bőrsejtek között.


Milyen peptideket különböztethetünk meg?

Nagyon sokféle peptidet tudunk megkülönböztetni és rendkívül változatos hatóanyagról van szó. A kozmetikai peptidek a bőrben természetesen is megtalálhatóakat utánozzák le, vagy azok alapján mesterségesen szintetizálják. A legtöbb peptid persze az öregedés ellen szemben veszi fel a harcot, de egyéb, speciális feladatokat ellátó peptidek is léteznek.

"Jelző, vagy sejtkommunikáló" peptidek

A bőrben az egyik legismertebb fehérje, a kollagén, melynek újratermelődése sajnos az idő előrehaladtával lecsökken. A bőrünk nagy részét alkotó kollagén felelős a vastag, rugalmas, feszes megjelenés fenntartásáért. A kollagén igen nagy méretű molekulákból épül fel, ezért sajnos kívülről nem tud behatolni a bőrbe, ha krém vagy szérum formájában próbálja valaki alkalmazni. Erre lehet kíváló megoldás a peptidek használata. A peptidek ezen csoportjának megvan az a szuper képessége, hogy jelezni tudnak a bőr sejtjeinek, hogy több kollagént termeljenek és helyreállítsák a sérült sejtszerkezeteket. Alapesetben a természetes úton lebomló kollagén után maradt fehérje darabkák (peptidek) jelzést küldenek arról, hogy lebomlott a kollagén, újat kell termelni. Tehát ha peptideket juttatunk be a bőrbe kívülről, ezáltal azt jelezzük a sejteknek, hogy lebomlott a kollagén és a szervezetünk pedig belefog az ’utángyártásba’. 

Botox utánzó peptidek

A kozmetikai ipar egyik kedvenc hatóanyaga, melyet „kozmetikai botoxként” is szokás emlegetni. Ezek a peptidek gátolják az acetilkolin felszabadulását, lazítják a mimikai izmokatmelyek nem húzódnak annyira össze, és ezáltal csökkentve a ráncokat.


Szállító peptidek

Nem nehéz kitalálni, ezek a peptidek a szállításban játszanak fontos szerepet. És mit szállítanak? Nyomelemeket szállítanak, mint pl. rezet vagy magnéziumot, amik a regenerációban töltenek be fontos szerepet. Kimutatták, hogy ezek a nyomelemek javítják a kollagén termelését, a bőr rugalmasságát, és a bőr megjelenését. Az egyik ilyen legfontosabb szállító peptid a Copper-Tripeptide-1, mely a Tripeptid-1 peptid rézzel párosított változata, képes a bőr általános állapotán javítani, gyulladáscsökkentő, sebgyógyító és sejtregeneráló hatása is van.Azonnali hatás várható a peptidek használatával?

Sajnos nem. Az eredmények eléréséhez szükséges idő nagyban függ a bőr állapotától és típusától. Türelmesnek kell lenni. Előfordul, hogy akár 1-2 hónapot is várni kell, hogy elkezdjenek láthatóvá válni a hatásuk. Érdemes peptides szérumot is és peptides krémet is beilleszteni az arcápolási rutinunkba a magasabb hatékonyság érdekében. A szérum állagának köszönhetően könnyebben behatol a bőrbe, mint egy nehezebb krém.


Hogyan használd?

A peptidek könnyen használható hatóanyagok szerencsére. Jól rétegezhetőek és egyszerűen kombinálhatóak. Akár érzékeny bőrön is nyugodtan lehet használni.

Én azért azt mondom mindig, hogy mindenkinek magának kell kitapasztalnia, hogy tudja rétegezni a különböző hatóanyagokat. Saját magamnál azt vettem észre, hogy nekem azért meg kell várni, míg teljesen beszivódnak a peptides készítmények, amiket használtam/használok. Úgy éreztem 1-1 hatóanyaggal pl. a tejsavas hámlasztóm összeakadt egy kicsit. De ha vártam, utána már semmi próbléma nem volt. 


Szóval összességében én azt mondom, hogy bárkinek nagyon szuper lehet egy jól felépített rutinban. Célzott hatóanyagokkal rendkívül jó eredményeket lehet elérni a bőr minőségének javításában és üdeségének fenntartásában.Hajrá mindenki, peptidekre fel!

0 comentários