Ashwagandha | az én leszarom tablettám

Stresszes napokat élünk, egész nap pörgünk és mindenki hajtja az álmait. Néha szükségünk van egy kis segítségre, hogy ki tudjunk kapcsolni, hogy ne vegyünk mindent magunkra és könnyebben át tudjuk vézelni a nehézségeket. 

Mikor munkahely váltásban voltam, nehezen bírkóztam meg az ezzel járó stresszel. Nagy volt a bizonytalanság, hogy belevágok valami teljesen másba, egy olyan álmom valósítom meg, ami kezdetben nem lesz könnyű menet. Sokat olvastam a neten, mivel tehetném magam számára könnyebbé ezt a helyzetet. Ekkortájt ismerkedtem meg az Ashwagandhával. 

Mi az a Ashwagandha?

Indiában őshoonos gyógynövény, álombogyónak, indiai ginzengnek is hívják. Erősítőszerként és nyugtató hatása miatt szorongás és álmatlanság esetén is használják. Növeli a szervezet ellenálló-képességét és az immunrendszer is. Férfiak és nők szedhetik egyaránt.

Milyen hatása ismert?

Stresszoldó hatása van

Egyik legismertebb előnye (és az én egyik kedvencem is), hogy csökkenti a szorongást és segítségével könnyebben meg lehet bírkózni a stresszes helyzetekkel. Segít a depressziós epizódok leküzdését. Én csak úgy hívom "leszarom tabletta".  Nem szoktam folyamatosan szedni, 1-2 hónapos szüneteket be szoktam iktatni. Vagy, amikor úgy érzem nehéz elviselni a világot, akkor tartok egy Ashwagandha kúrát és az alatt idő alatt előtőr belőlem a kisbuddha. Amik alapjáraton kiborítanának ilyenkor hidegen hagynak. Azok a dolgokat, amik el szokták vonni a figyelmem és nehezen koncentrálok, észre se veszem. Elengedem az idegességgel töltött perceket és csak fogadom a jót, ami érkezik felém. 

Segít mellékvese-fáradtság esetén

Ezzel a fogalommal, hogy mellékvese-fáradtság én akkor találkoztam először, mikor kiderült a pajzsmirigy alulműködésem és el kezdtem utána olvasni a neten a tüneteknek, kezeléseknek, stb. A mellékvesék felelősek a hormonok, különösen a kortizol és az adrenalin felszabadításáért a stressz hatására. Ha túl sok stressz ér minket ezek a kis mirigyek folyamatosan dolgoznak és ezáltal teljesen ki is tudnak fáradni, a kortizol szint kórosan meg tud emelkedni.  A magas kortizol szint fokozott hasi zsírlerakódást is eredményez és egyéb káros hatásokkal, mint pl. hajhullás, krónikus fáradtság is találkozhatunk.
Ha a mellékvesék kimerülnek, az más hormonokra is káros hatással lehet. Így ez szorosan kapcsolódik az előző ponthoz. Ha nem élünk meg olyan szintű stresszt, a mellékvesék nem termelnek annyi kortizolt, nem fáradnak ki és nem borul fel a teljes hormon-háztartásunk.

Támogatja a pajzsmirigy működését

Aki követi a blogot, tudja, pajzsmirigy alulműködésem van. Nincsenek nagy eltéréseim, de az pont elég arra, hogy megnehezítse az életet. Kutatások bizonyították, hogy az Ashwagandha serkenti a pajzsmirigy működését. Nyilván a szintetikus pajzsmirigy hormon gyógyszert nem javasolt elhagyni, de sokat tehetünk az egészségünkért. 

Segít a vércukorszint kiegyensúlyozásában

Az Ashwagandha flavonoidokat tartalmaz, melyek segítenek szinten tartani a vércukorszintet. Inzulinrezisztencia, diabétesz esetén hatékony kiegészítő lehet a megfelelően beállított gyógyszeres, inzulinos kezelés mellett. Természetesen ezeket nem tudja kiváltani. 

Nálam miért volt nagy segítség? Nincsenek evési rohamok, a hirtelen rámtörő "úristen, mindjárt éhenhalok" érzés. Így könnyebben tartható az egészséges étkezés, nem sóvárgok édesség után.

Erősíti az immunrendszert, növeli az állóképességet

Azt mindenki tudja, ha sok a gondunk a végére tuti lebetegszünk. Így, ha csökken a test stresszhormon szintje, hozzájárulhat az immunrendszer felturbózásához és a belső gyulladások csökkentéséhez is. Erősebbek, ellenállóbbak leszünk. Tény és való, hogy kevésbé ragad rám bármilyen megfázás, vagy influenza. Szerencsére ritkán vagyok beteg és hiszem azt, ha odafigyelünk magunkra, a lelki békénkre, akkor ezekkel is könnyebben megbírkózunk.

Továbbá növeli az ellenállóképességet, így motiváltabban és szívesebben sportolunk, ami szintén erősíti az immunrendszert. 

Javítja a koncentrációt

A végére hagytam a másik kedvenc jótékony hatásom. A koncetráció növelésében kifejtett pozitív hatását. Ashwagandhával valahogy minden világos és egyszerű. Könnyen átlátom a helyzetet, jobban teljesítek, jobban megjegyzek mindent. Oda tudok ténylegesen figyelni arra, amit csinálok és nem kalandozok el. Ezáltal gyorsabb és hatékonyabb is vagyok. Könnyebben megszervezem a napi teendőket és nem tehernek érzem, hanem hatékonyan megoldok mindent.

Melyik terméket válasszam?

Azért is született meg most ez a cikk, mert új termékként próbáltam ki a Panda Nutrition Ashwagandha Max kapszuláját.



Az adagolás 2 kapszula naponta, ami 640 mg Ashwagandhát jelent. Sok márka termékét használtam már, de az Ashwagandha Max az egyik legmagasabb hatóanyagtartalmú készítmény. Megbízható márka, egyre szélesedő termékkínálattal.

Amit a kollagénről tudni érdemes & Panda Nutrition Collagen C
Korábbi cikkemben írtam már a márkáról kicsit bővebben, ha érdekel olvasd el ITT!


És mi a konklúzió? 

Hát az, hogy az élet szebb Ashwagandhával, mint nélküle. Pihentetőbb alvás éjszaka, koncentrált, pörgős, tevékeny nappalok és nem úgy ébred meg az ember, mint akit összevertek. Azért ne az első kapszula után várjuk a csodát, 1-2 hetet mindenki várjon. Azt tudom még javasolni, hogy ki kell tapasztalni számunkra, hogy jobb, ha este veszünk be belőle, vagy reggel. Én este szoktam, mivel jobban alszom vele és így lesz energikusabb a napom. Ha reggel vettem be belőle, kicsit kómásabb voltam egész nap. Ki kell ezt is tapasztalni. Nincs minden kőbe vésve, kinek mi és hogy vált be, mindenki más.

0 comentários