TOP 3 kedvenc hatóanyagom


Ha már elkezdtél ismerkedni a tudatos bőrápolási termékek kínálatával, már láthatod, hogy az egyik legkeresettebb téma a bőr öregedésének késleltetése. Azzal azonban meg kell békélnie mindenkinek, hogy nincs egyetlen egy szuper tulajdonsággal rendelkező összetevő, amely minden problémát egycsapásra megold, sőt, mégcsak egyetlen csodatermék sem tud helyettesíteni egy jól átgondolt, tudatos rutint. Ezért most elhoztam az én TOP 3 kedvenc hatóanyagomat.

Retinol

Ha egy kicsit is foglalkoztat az anti-aging, akkor a retinol az, melynek helye kell, hogy legyen a polcodon. A retinolok családja az egyik leghatásosabb olyan kozmetikai összetevő, amivel tehetsz hosszú távon az egészséges és fiatalos bőrért. 

Mire jó?

A retinol tulajdonképpen tiszta A-vitamin. A bőr öregedésének megelőzése, a bőr feszessége, simasága, egyenletessége mind mind a retinol erőssége, de hatásos a pattanások és pigmentfoltok kezelésében is.

Ha sejtszinten nézzük, akkor talán a legismertebb és legfontosabb tulajdonsága, hogy serkenti a bőr saját kollagéntermelését, ami a feszesebb, ránctalanabb bőrhöz kulcsfontosságú. Ráadásként antioxidáns hatása is van, amivel pedig lassítják a meglévő kollagén lebomlását.

Hogyan és mikor használd?

Érdemes minél hamarabb elkezdeni, hisz az öregedés első jeleinek megjelenését kitolhatod, ha már megelőzésként elkezded használni a megfelelő hatóanyagú készítményeket. Ha még most ismerkedsz a tudatos bőrápolás hatóanyagaival, ajánlott olyan terméket választanod, melynek nem olyan extra magas a retinol tartalma és idővel tudsz emelni a "dózison". 

Ha már legalább egy gyengédebb formulát elhasználtál, és úgy érzed a bőröd elbírna többet is, akkor kipróbálhatsz egy 0,5%-os vagy akár 1%-os formulát is. 

Érdemes azzal is kísérletezned, neked, hogy válik be jobban. Esetleg minden este használod, vagy ha koncentráltabb, mondjuk 1%-os készítményt hetente párszor. Az viszont rendkívül FONTOS, hogy retinol használata mellett a fényvédelemre különösen oda kell figyelned!

A fényvédelem fontosságáról itt írtam korábban: KATT IDE

Milyen terméket válassz?

Én mindenben a szérumokat szeretem jobban. De ha nem szeretsz esetleg rétegezni, akkor krém is beválhat. Akár szérumot, akár krémes terméket is választassz érdemes ezzel is kísárletezni, hisz mindenkinek más válik be.

Retinol tartalmú krém választásánal arra figyelj, hogy ne legyen benne semmilyen irritáló összetevő. 


C-vitamin

A másik extra kedvenc hatóanyagom a C-vitamin. Ez a többfunkciós hatóanyag egyszerre több bőrproblémára is kíváló választás lehet. 

Mire jó?

 • Antioxidáns, gyulladáscsökkentő
 • Fokozza a bőr kollagéntermelését
 • Fényvédő alatt használva segíti annak hatékonyságát
 • Halványítja a pigmentfoltokat, egységes bőrszínt eredményez
 • Ragyogásfokozó hatású: segít visszaadni bőröd fiatalos, természetes fényét

Hogyan használd?

Érdemes ezzel is kísérletezni, mint a többi hatóanyaggal, hisz van aki érzékenyebb a töményebb hatóanyagokra, mint pl. a tiszta C-vitamin. Szerencsére elég sok származéka ismert, így mindenki megtalálhatja a számára megfelelő terméket. 

Mint ahogy fentebb is írtam, fényvédelem erősítő hatása is van, ezért érdemes reggel használni. Ezt a hatást a vizes tiszta C-vitamint tartalmazó formulákkal vagy a származékokat tartalmazó könnyed, géles állagú termékekkel használhatod ki a legegyszerűbben.

Milyen terméket válassz?

Ha nem különösebben érzékeny a bőröd a legjobb választás egy tiszta hatóanyag tartalmú készítmény. De, ha nem vagy biztos a dolgodban válassz elsőnek egy enyhébb C-vitamin szérumot.


Hialuronsav

Ha már ismered a hialuronsavat mint kozmetikai összetevő, akkor te már tisztában vagy azzal, hogy  "must have" az arcápolási rutinodban.

Nevével ellentétben, nem savról van szó

Igazából a hialuronsav egy óriásmolekula, ami szervezetünkben természetes módon is megtalálható elég nagy mennyiségben. Kötőszöveteink fontos építőanyaga, valamint szükséges az egészséges bőrhöz is. Fontos szerepet játszik az izületek "kenőanyagaként" és a szem állományában is megtalálható nagy mennyiségben. A szervezetünk folyamatosan állítja elő a hialuronsavat, de az idő előrehaladtával az előállítás lelassul, ezért szükséges a pótlása. 

Nem hidratáló, hanem vízmegkötő

Saját tömegének akár ezerszeresét is képes a vízből magába zárni, így a bőrben tartani a nedvességet, de a hialuronsav nem termel vizet. 

Képzeljük el, hogy a bőrünk egy szivacs. A szivacs alapjáraton nem termel vizet, de ha benedvesítjük, állaga ruganyos lesz és térfogata megnő. Ellenben, ha nem adunk hozzá rendszeres vizet, nem tartjuk nedvesen, kiszárad és újra meg fog keményedni, összeesik. Ugyanez történik a bőrünkkel is, ha nem tápláljuk rendszeresen megfelelő hatóanyagokkal és vízhiányos állapotba kerül, emiatt a bőr elvékonyodik, szárazabbá válik és megkezdődik a ráncosodás folyamata.

A hialuronsav, ment ahogy már említettem, egy óriásmulekula, ennek köszönhetően nem tud beszívódni a bőrbe. De ezáltal egy hidrofil réteget képez bőrfelszínen. Ebben a hidrofil rétegben található molekulák fogják a környezet levegőjéből, illetve az utána használt egyéb készítményekből fogja a víz részecskéit megkötni, így biztosítva a bőr hidratáltságát. 

Milyen előnyei vannak a hialuronsavnak?

 • fokozza a bőr vízmegtartó képességét
 • teltebbé, puhábbá és rugalmasabbá teszi a bőrt
 • simítja a finomvonalakat és apróbb ráncokat
 • erősíti a bőr természetes védőrétegét, gyulladáscsökkentő hatású
 • antioxidáns tulajdonságú
 • hozzájárul az ízületi folyadék viszkozitásának fenntartásához
 • a bőr lassabban öregszik, tónusát visszanyeri
 • enyhít az allergiás panaszokon, segít a fül-orr-gégészeti betegségek kezelésében (különböző nyálkahártyákon kifejtett hatása igen kedvező)


Milyen terméket válassz?

A hialuronsav krém és szérum is kíváló választás lehet. Én szeretem a könyedebb formulákat, hamar beszívódnak és nem nehezítik el a bőrt. Könnyen lehet őket rétegezni, akár a reggeli C-vitaminos termékeddel is kíválóan működik.


0 comentários