Gyermekek fényvédelme


Írtam már a fényvédelem fontosságáról hosszabb cikket, de kiemelt témának gondolom a gyermekek fényvédelmét is. Erről szeretnék most egy hosszabb összefoglalót adni, hogy mindenki ki tudja választani  a megfelelő terméket gyermekének.
Fényvédelem mindenek felett
A fényvédelem fontosságáról részletesen korábbi cikkemben írtam: KATT IDE

Röviden azért a legfontosabb infókat szeretném tisztázni, utána pedig rátérek a specifikus tanácsokra.

UV sugárzás

Az UV (ultraviola) sugárzás, a napfény100 és 400 nanométer közé eső, hullámtartománya, mely a szemnek láthatatlan. Az UV sugárzást tovább lehet bontani UV-A, UV-B és UV-C sugártartományokra. Ezek a sugarak a bőrben és a szemben nyelődnek el és ott fejtik ki hatásukat.

Korábban az UV-B sugárzást tartották felelősnek a bőrdaganatok kialakulásáért. Azonban új kutatások során arra jöttek rá a kutatók, hogy a bőrrák kialakulásához az UVA sugárzás is hozzájárul. Míg az UV-B sugárzás káros hatásai napozás után az árnyékban leállnak és elindul a szervezet regenerálódása, addig az UV-A-nál a nem kívánatos káros folyamatok még órákig eltarthatnak, a melanin árnyékban, akár sötétben is tovább gyártja a bőrsejt DNS-ét
 károsító anyagcsere termékeket.

Fizika és kémiai fényvédő, mi a különbség?

A fényvédő készítmények két nagy kategóriába sorolhatóak, ezek pedig a fizikai és a kémiai fényvédők. Biztos hallottál már róluk, de vajon mi a különbség köztük?

Fizikai fényvédő kétféle van, a cink-oxid és a titanium-dioxid. Ezek olyan ásványi alapú részecskék, amik visszaverik UV sugárzás a bőrről. Előnyük, hogy nagyon érzékeny bőrön, szemkörnyékén is bátran használhatóak, hátrányuk, hogy fehér réteget hagyhatnaknak a bőrön. Nem szívódnak be a bőrbe, ezáltal könnyen letörölhetőek a bőrfelszínéről.

A kémiai fényvédők egy vékony, védőréteget hagynak a bőr felületén, és elnyelik az UV sugárzást. Ahhoz, hogy leghatásosabban tudják védelmi hatásukat kifejteni legalább 30 perccel korábban kenjük fel mielőtt napra mennénk. Sminkelés előtt is érdemes ennyit várni. Napsugárzás hatására bomlik le a bőrben.

SPF/PPD

Annak érdekében, hogy hatékonyan meg tudd magad védeni a leégés ellen, ki kell választanod a megfelelő SPF (Sun Protection Factor) és PPD számú fényvédő készítményt.

Az SPF szám minden fényvédő csomagolásán fel van tüntetve. Négy védelmi szint létezik: alacsony (SPF 6-10), közepes (SPF 15-25), magas (SPF 30-50) és nagyon magas (SPF 50).

A PPD érték pedig az UVA-sugarak elleni védelem szintjét mutatja. A magas PPD-vel rendelkező napvédő készítmények nagyobb védelmet biztosítanak az UVA-sugarak által okozott károk ellen.

A jó SPF/PPD arányú napozókészítmén
y jobb védelmet biztosít az UV-sugarak ellen. Próbáljunk ezért olyan készítményt választani, melyen fel van tüntetve az UV-A elleni védelem is. Vagy szám értékkel, vagy +-jellel van jelölve, vagy csak simán rá van írva a csomagolásra.


Hogyan óvhatod meg gyermekedet?

1 éves kor alatt

A pici babáknak nagyon érzékeny, vékony bőre van. Érdemes tehát több módon is védeni a babát a tűző napsugarak elől. Válasszunk UV-szűrős napernyőt, babakocsiban is használjunk napellenzőt. Érdemes lehet sűrű szövésű, vagy UV-szűrős ruhácskát, kalapot választani. Az UV sugarak árnyékban is ugyanúgy elérnek minket, így ha a babát nem szeretnénk teljesen beöltöztetni pl. a strandon, akkor mindenképp használjuk az UV-szűrős napernyőt ott is.

Ha mindenképp használni szeretne valaki valamilyen fényvédőkrémet, maximum a fizikai fényvédőket ajánlanám.  Kémiai fényvédőt ne használjunk, mivel a vékony bőrön keresztül könnyebben fel tud szívódni, ellenben ezen hatóanyagok lebontásához szükséges védelmi rendszer még nincs megfelelően kialakulva csecsemőkorban. Ezért nem is kell terhelni a gyermekek szervezetét 1 éves kor alatt. 

Az ásványi szűrőt tartalmazó napkrémek cink-oxid vagy titán-dioxid mikropigmenteket tartalmaznak, melyek filmréteget képeznek a bőrön és visszaverik az UV fényt. 2-3 óránként ezeket a termékeket kenjünk újra, hisz könnyebben letörlődnek, lemosódnak a bőr felszínéről.

1 éves kor felett

A megfelelő öltözet kiválasztása ugyanúgy kiemelten fontos. Óvjuk gyermekünket a tűző napfénytől. A mechanikai védelem mellett el kezdhetünk használni fényvédő krémeket, tejeket. Érdemes olyan terméket, baba naptej, választani, ami 50-es faktorszámú, UV-B és UV-A szűrős is és kifejezetten kisgyermekek részére van kifejlesztve.

Nagyobbacska gyerekeknél kombinálhatjuk a fizikai és kémiai fényvédőket, hisz a fizikai könnyebben letörlődik a bőr felszínáről, de kémai készítmények beszívódva a bőrben később bomlanak le. 

Bármilyen terméket is választunk alaposan gondoljuk át, vizsgáljuk meg milyen készítményt használunk. Inkább szánjunk rá több pénzt, de egy magas minőségű, megbízható, prémium márka termékét részesítsük előnyben. 

A napégés fokozottan káros a gyermekekre 

Ahogy fentebb is írtam a kisgyerekek még nem rendelkeznek a bőr saját védelmi rendszerével, mely a napsugárzás káros hatásaival szembeni védelmet hivatott szolgálni. A gyerekek bőrében még alig képződik melanin (pigmentek). A bőrsejtjeik önjavító mechanizmusa sem működik még megfelelően. A gyermek és fiatalkorban elszenvedett napégések ezért különösen veszélyesek. Jelentősen növelik a későbbi bőrrák kialakulásának kockázatát.

Ha csecsemő, vagy kicsi gyerek napégést szenved azonnal vigyük orvoshoz!

0 comentários